Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-09-2010

Циркуляр на френското вътрешно министерство посочва експулсирането на ромите като приоритет

Представители на френското правителство настояват, че не са набелязали ромите като етническа група по време на премахването на незаконните лагери на чужденците. Въпреки това документ на френското министерство на вътрешните работи внушава друго, коментира АФП.

В министерски циркуляр, предназначен за полицейските префекти във френските региони, се твърди, че трябва да бъдат премахнати 300 незаконни лагери в рамките на 3 месеца, „като ромските лагери трябва да бъдат с приоритет". Циркулярното писмо е с дата 5 август и е издадено след документ от 24 юни, преди речта на френския президент Никола Саркози в Гренобъл. В нея Саркози обеща да се справи с незаконните лагери на тези които, французите наричат „gens du voyage" (бел. ред. номади).

Този пръв документ не споменава специално ромите. В него се обсъждат незаконните лагери по принцип, много от които са населени с френски граждани, включително ромите с френско гражданство, които не могат да бъдат депортирани.

Европейският парламент осъди изгонването на румънските и български роми, които са останали във Франция след изтичането на установения срок за пребиваване. Едва миналата седмица френският министър на имиграцията Ерик Бесон обеща пред евродепутатите, че „Франция няма да предприема специални мерки по отношение на ромите".

„Франция не се занимава с колективното експулсиране", твърди Бесон. „Ромите не се считат за роми като такива, а за граждани на тяхната родна страна", допълни той.

Обаче документите на министерството на вътрешните работи на Франция ясно определят ромските лагери като приоритет по време на премахването на незаконните постройки. Представеният на 5 август циркуляр припомня целите, поставени от Саркози и многократно изтъква ромите.

„Трябва да бъдат премахнати 300 незаконни лагери в рамките на 3 месеца", се казва в документа. Циркулярът заявява, че всеки отдел или регион трябва да се ангажира със „системни действия за демонтиране на незаконните лагери. Приоритет трябва да бъдат тези на ромите". Циркулярното писмо е представено около седмица след речта на френския президент в Гренобъл.

Не е имало незабавна реакция относно циркуляра, който е предназначен да притесни правителството. Говорител на вътрешното министерство отказа да коментира документите, но не оспори тяхната автентичност, съобщава АФП.

Служител на министерството, пожелал анонимност, отбеляза, че в речта си Саркози е посочил прекратяването на „незаконното създаване на ромски лагери". В документа от 5-ти август „се казва същото", добавя той. „Не виждам къде е проблемът".

Днес пред БНТ френският посланик в България Етиен дьо Понсен отрече страната му да депортира роми. "Ние не депортираме, насочваме", заяви той. Според него става дума за насочване към родините им на хора, които са нарушили законодателството.Дьо Понсен обясни, че всеки, който иска да остане за повече от три месеца във Франция, трябва да отговаря на определени критерии.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.