Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-09-2010

Саркози се защити от критиките за експулсирането на ромите

Френският президент Никола Саркози предизвика смайване сред представителите на ЕС, когато заяви, че Германия възнамерява да последва примера на Франция и да премахне незаконните лагери на емигрантите, предаде Еuropean Voice.

В края на срещата на върха на ЕС  в Брюксел Саркози заяви, че е получил информацията от германския канцлер Ангела Меркел. Въпреки това твърдението бе незабавно опровергано от източници на ЕС. Един от тях каза: „Това не се е случвало".

От своя страна Саркози отвърна: „Меркел ме информира, че ще евакуира редица селища и лагери. Ще видим какъв ефект ще окаже това върху германския политически живот". Френският президент също така съобщи, че е получил „единодушна подкрепа" от всички европейски лидери относно изказването на еврокомисаря по правосъдието, защитата на основните права и гражданството Вивиан Рединг. Тази седмица комисар Рединг сравни изгонването на българските и румънските роми от Франция с депортацията, извършвана от нацисткия режим по време на Втората световна война, припомня изданието.

„Всички държавни и правителствени ръководители твърдят, че е шокиращо някой да говори по този начин, да направи такъв гаф, който нарани и шокира съгражданите ми", подчерта Саркози. Той добави, че Меркел му се е обадила, за да „изрази своята абсолютна солидарност".

Френският президент каза, че премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер също му се е обадил. Позовавайки се на коментари, направени от някои френски политици, че Рединг не е имала право да критикува голяма страна като Франция, тъй като тя идва от малка страна като Люксембург, той допълни: „Люксембург е приятелска страна. Не правя връзка между страната и човекът, който идва от там".

Саркози подчерта, че председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу се е „дистанцирал от острите и тежки думи на Рединг". Той добави: „Думите, с които тя сравни експулсирането на ромите с депортирането на евреите са нещо, което дълбоко ни шокира". Саркози заяви, че комисарят се е извинил за тези забележки.

Говорейки за меморандума на Министерството на вътрешните работи на Франция, според който полицията е инструктирана да разчисти незаконните ромски лагери, президентът на Франция заяви, че документът „съдържа език, който най-вероятно е разбран погрешно".

Френският президент твърди, че в момента, който е чул за него, документът е бил заменен от меморандум. Меморандумът е бил вече в сила, когато Рединг е направила своето изказване.

Саркози категорично защити действията на правителствата за премахване на незаконните лагери, казвайки: Франция спазва „строго Правото на Общността". Той подчерта, че лагерите са били разчистени, защото са били заплаха за обществения ред, а не въз основа на етнически произход.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.