Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-09-2010

Реформите в ОСП може да включат нови приоритети

Бъдещият бюджет на Общата селскостопанска политика (ОСП) е все още неясен. Въпреки това нарастващите дебати около понятията „обществени блага" и „зелен растеж" показват, че поне част от парите могат да бъдат пренасочени към опазването на околната среда и насърчаването на икономиката в селските райони, коментира „Еурактив".

Текущите дебати за бъдещето на ОСП ще се проведат в по-широк контекст от предишните реформи.

Селскостопанската политика все още изразходва най-голям дял от бюджета на ЕС (около 40%). Предстоящото преразглеждане на политиката е тясно свързано с ревизирането на финансовата рамка на Съюза за периода 2014-2021 г.

Реформата се осъществява и сред дискусии за това какви действия трябва да бъдат предприети за възстановяване от икономическата криза, за борба с изменението на климата и справяне с увеличаването на нестабилността на световните пазари на суровини. Някои от тези проблеми са разгледани и в икономическата стратегия на ЕС „Европа 2020".

Според Европейската комисия коригирането на ОСП е възможно, така че тя да бъде приспособена към целите на „Европа 2020". Те подкрепят по-конкурентноспособната икономика, която насърчава по-висока заетост и социално и териториално сближаване.

Очаква се да бъде засилен приносът на ОСП към въпросите, свързани с околната среда, по-специално за борбата срещу изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Ще бъде повишена и ефективността на ресурсите, управлението на водите и био енергията, заяви Комисията, цитирана от „Еурактив".

Разговорите за размера на бюджета на ОСП неизбежно ще доминират по време на преговорите. Въпреки това европейският комисар по земеделието Дачиан Чолош многократно подчерта необходимостта първо да се изяснят приоритети на новата политика и после да се говори за пари.

Една от най-популярните нови концепции за реформи на Общата селскостопанска политика са „обществените блага", предоставяни от селското стопанство. Скорошно проучване, поръчано от Комисията определи десет от тях: селскостопански природни дадености, опазване на биологичното разнообразие в земеделските земи, качество на водата, наличието на вода, предназначение на почвата, улавянето на въглерода и стабилността на климата, емисиите на парникови газове, качеството на въздуха и устойчивост на пожар и наводнения.

Предишните реформи в ОСП вече въведоха определен брой екологични изисквания, които земеделските производители трябва да спазват, за да получат финансова подкрепа. Междувременно страните-членки трябва да отделят най-малко 25% от техния бюджет за подобряването на селските райони.

Европейският комисар по околната среда Янез Поточник дори предположи, че „в бъдеще" може да има една политика на ЕС, наречена „Обща селскостопанска и екологична политика".

Евродепутатите също смятат, че бъдещата селскостопанска политика на ЕС трябва да бъде използвана за преминаване към „по-устойчиво земеделие" чрез взаимодействие между селското стопанство и политиките на ЕС за околната среда.

Предложението им е мотивирано от бюджетните проблеми. За ОСП се отделят 40% от бюджета на ЕС (около 53 млрд. евро годишно), докато за политиките за околна среда сумата е 300 млн. евро, повечето от която отива за финансиране на програма Life+.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.