Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-10-2010

Моника Панайотова: На дневен ред е очертаването на българските приоритети по „Европа 2020“

Моника Панайотова, председател на Комисията по европейски въпроси в парламента, коментира работата на приоритетите на България за стратегия „Европа 2020" пред БНР.

Портал ЕВРОПА припомня, че проектът на Националната програма за реформи на България (НПР) в изпълнение на стратегията „Европа 2020" трябва да бъде готов до средата на ноември тази година. Националните цели по стратегията също трябва да бъдат формулирани, защото в началото на октомври пристига мисия на ЕК, за да се разяснят очакванията от България

„България наистина е отличник по това да формулира съответно индикатори, защото над 11 държави членки все още нямат формирани такива. На 6 и 7 октомври всъщност ще имаме посещение на мисията на Европейската комисия в България по покана на Министерството на финансите и всъщност ще им представим нашите индикатори и нашите приоритети", поясни Панайотова.

Депутатът заяви, че националната програма за реформи ще се формира след широк кръг консултации с всички заинтересовани страни. „Искаме конкретните мерки да залегнат в тази национална програма за реформи, която предстои през ноември да бъде представена в Брюксел". Депутатът обяви приоритети, заложени от парламентарната комисия за този 10-годишен период: „по-конкурентоспособна младеж, добра инфраструктура, доверие в държавните институции и по-добра бизнес среда".

Като примеря тя даде индикаторът за заетост, който е75, но „ние си поставяме по-амбициозна цел, 76, т.е. с един процент по-висок".

Панайотова съобщи, че от октомври парламентарната комисия по европейски въпроси започва изслушвания на отделните управляващи органи на оперативните програми, предстои и изготвянето на междинен и годишен доклад. „Като цяло, ако направим съпоставка с 2009 година, имаме в момента 7,99 процента усвояемост на европейските средства. Постижимото за тази година е наистина около 10-11 процента.", каза тя.

Относно опасенията, че поради слабото усвояване на евросредства, България може да получи по-малко пари от еврофондовете в следващия програмен период, депутатът отговори: „Това, което е важно за следващия програмен период, е, че добре да бъде в унисон със стратегията "Европа 2020" и българския сценарий. Основната грешка при сегашния програмен период беше, че нямаше приоритетно залагане на програмите, а опит за покриване на всички сектори, което не доведе до осезаем ефект всъщност за обществото".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.