Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
28-10-2010

Брюксел настоява за по-внимателно проучване на националните икономики

В доклад на ЕК, видян от EurActiv, се иска от страните-членки да представят своите планове за икономическа реформа в началото на годината, заедно с мерките за бюджетна дисциплина. Това е поредният опит на Брюксел да упражни контрол над националните икономики на фона на гръцката дългова криза.

Документът е от 22 септември и цели да подпомогне държавите-членки при изготвянето на докладите относно планираните икономически реформи. Те трябва да бъдат представени като част от „Европейския икономически семестър".

Докладът на ЕК бе представен в момент, когато европейските лидери се събират в Брюксел за двудневна среща, насочена към оптимизиране на икономическото управление на Съюза.

Комисията предлага националните икономически планове за реформи да бъдат предадени „най-късно до края на април". Те трябва да включват „елементи, насочени към бъдещето, и да обхващат цели, проблеми и политически планове за най-малко три години напред".

Проектите на националните програма за реформи трябва да бъдат изпратени на Комисията до 12 ноември, добавя документът. Националните програми за реформи са част от икономическата стратегия на ЕС „Европа 2020", която бе приета през юни.

Стратегията поставя иновациите и „зеления" растеж в основата на проекта за конкурентоспособност. Също така се предлага и по-строг мониторинг на националните програми за реформи.

Брюксел смята, че сега има повече шанс да накара европейските правителства да приемат предложението, като направи реформите, стимулиращи растежа, неразделна част от „Европейския семестър".

Националните правителства ще трябва да докладват относно политиките за икономически растеж заедно с техните планове за проектобюджет. Това ще са два от компонентите в „комплексна оценка", говорителят на еврокомисар Оли Рен - Амадеу Алтафаж.

Националните програми за реформи имат за цел да предоставят информация на ЕК по какъв начин държавите-членки постигат целите от „Европа 2020" по въпроси в областта на заетостта и научно-развойната дейност. Те съдържат и подробности „кои мерки ще бъдат прилагани, кога, от кого и с какви последици за бюджета", пише в доклада.

Въпреки това докладването, съгласно Пакта за стабилност и растеж и по-широкия икономически надзор ,„ще останат юридически самостоятелни", подчерта Алтафаж. Двата доклада „ще бъдат предоставяни на ЕК едновременно, но отделно един от друг".

През януари ще започне процес на партньорски проверки и ще бъде публикувано годишното проучване на ЕК относно растежа. Очаква се този процес да завърши в края на новия „Европейски семестър" за икономически надзор през юни-юли.

Препоръките ще бъдат представени „в момент, когато важните бюджетни решения са все още в подготвителната фаза на национално ниво", заяви говорителят на комисар Рен. Той подчерта, че това позволява да се направи „много по-интегрирана оценка и разбиране на взаимодействието между политиките".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.