Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-10-2010

ЕП загуби битката за увеличаването на бюджета на ЕС

След оживени дискусии между лидерите на ЕС и председателя на ЕП Йежи Бузек относно увеличаването на бюджета на ЕС на фона на въведените строги икономически мерки в страните-членки бе постигнат компромис за 3-процентно увеличение на бюджет 2011, съобщава EUObserver.

По време на срещата обикновено Бузек прочита изготвеното становище и след това напуска залата. Този път той остана още час, за да се увери в успешното приключване на дискусиите. Причината бе, че британският премиер Дейвид Камерън се противопостави на молбата на ЕП за увеличение на бюджета с 6%. След това се намесиха и около дузина други лидери. Всички те подкрепиха Камерън. Белгийският премиер Ив Льотерм и колегата му от Гърция - Георгиос Папандреу бяха единствените, които застанаха зад предложението на Бузек.

„Всеки, който се противопоставя на 6-процентното увеличение, е анти-европеец", е казал председателят на парламента на лидерите, твърдят дипломати, присъствали на срещата.

Британският премиер е отговорил: „Чакайте малко. Току-що намалих разходите на британските полицаи, това правили ме настроен против полицията?"

Германският канцлер Ангела Меркел също се е включила в спора. „Аз съкратих германския бюджет, това правили ме анти-германски настроена?"

На пресконференция след срещата Бузек омаловажи противопоставянето на лидерите срещу неговото предложение. „Повечето от европейските лидери, които взеха думата, подкрепиха Камерън, но 10 страни-членки не правят мнозинство. Имаше различни мнения. Едни твърдяха, че в момента се намираме в трудни времена . Въпреки това не във всички държави-членки е толкова трудно положението, колкото го описа г-н Камерън", заяви полският политик.

Бузек подчерта, че парламентът е готов да направи компромис с увеличението от 6% стига да има „сериозни преговори" относно осигуряването на бъдещото финансиране на политиките на ЕС.

Договорът от Лисабон, твърди той, създаде нови задачи за ЕС. „Повечето отговорности означават повече средства. Абсолютно необходимо е да постигнем компромис и да приключим преговорите относно бюджета в рамките на 3 седмици. След това искаме да започнем сериозни разговори за бъдещото финансиране на европейските политики. Това са преговори за бъдещето на ЕС. Когато говорим за съкращения, трябва да помислим за разходите за страните, които не са членки на ЕС".

Източници от ЕС твърдят, че вероятно през следващите седмици ще бъде постигнат окончателен компромис за 3-процентно увеличение на бюджет 2011.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.