Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-10-2005

МНОГО ЕВРОПЕЙЦИ СА ЗАСТРАШЕНИ ОТ БЕДНОСТ, БЪЛГАРИТЕ ВЛИЗАТ В ПРОУЧВАНЕ НА "ЕВРОСТАТ"

Шестнадесет процента от европейските граждани са застрашени от бедност, сред тях около 13 на сто от българите, сочат последните данни на "Евростат" от 2003 година. Половината от новоприетите през 2004 г. държави имат по- добра политика за защита населението от бедност отколкото 15-те стари членки на ЕС. Това сочи проучването, което се базира на обобщени данни от края на 2003 г. и включва също България, Румъния, Хърватия и Турция.

Въз основа на национални данни от различни сектори "Евростат" е определил процента на хората, които живеят с по-малко от 60 процента от средствата, необходими за оцеляване. Изненадващо този показател се оказал по-добър в някои бедни страни като Чехия, Унгария и Словения. С най- лоши показатели е Словакия, която до 1993 г. беше част от обща държава с Чехия.

Сред държавите-кандидатки България има най-нисък процент на застрашени от бедност, сочат данните на "Евростат". В Румъния и Хърватия процентът наближава 20, в Турция е 25 на сто.

Понятието бедна страна в Европа няма еднозначен смисъл. Докато четиричленно семейство с месечен доход от 30 000 евро в Люксембург е застрашено от бедност, то за Литва и Латвия сумата е 5000 евро.

Системата за социални грижи може да направи много за подпомагане на гражданите, които са границата на бедността. В Дания например 38 процента от населението би стигнало до нея, ако не съществуват мерки, които облекчават семействата с по-ниски доходи. Нещо повече, 20 процента от хората запазват равнище на живот над границата за оцеляване благодарение именно на системата за социални грижи. Други 6 процента са зависими от пенсионната система.

По данни на испанския статистически институт 53 процента от испанците едва изчакват края на месеца и разходите им не включват нищо друго освен средствата, необходими за ежедневието. Необходимите пари за четиричленно семейство там са 6025 евро.

Поради различия в използваната методология в отделните държави данните не са напълно сравними. Новата стандартизирана методология на ЕС в тази сфера ще бъде част от специален проект, който ще предостави първите данни през 2006 г.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.