Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-07-2011

Отзиви от Доклад юли 2011

Сините: В този доклад няма congratulations.

Екипът на Портал ЕВРОПА ви представя част от отзивите, които предизвика поредният доклад, оценяващ напредъка на България в областите на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

„Благодаря на Барозу за изключително обективния доклад, който отчита политическата воля вече 2 години, решимостта, както и слабостите на дейността на парламента, правителството и съдебната система. За наша радост, го има този механизъм на наблюдение, който ни дава много ясни правила, които да изпълним, като сме дисциплинирани.”. Това заяви премиерът Борисов в парламента, предаде Агенция „Фокус”.

„Радвам се, че го има този инструмент, защото представете си, ако трябваше сами да си дадем оценка за дейността на правителството и парламента, и не дай, Боже, да чакаме и оценка за съдебната система. Това е приятелски и партньорски доклад. Надявам се много много повече да няма коментари кое е правилно и кое не. Ясно е очертано всичко, обществото очаква промени. Може правителството и парламентът да са идеални, но ако има проблеми в съдебната система, то докладът ще е лош.”

В Кюстендил вътрешният министър Цветанов коментира, предава БТА: „Евродокладът е обективен, такъв, какъвто сме го очаквали през последните четири години. За мен е умерено позитивен, защото се констатира ясно политическата воля за реформите, които се осъществяват през последните две години. Разбира се, това са и препоръките да продължим реформите и в съдебната система и по-бързото приключване на ангажимента за бързо правораздаване"

Според неговия предшественик Михаил Миков, цитиран от Дарик, това е най-лошият доклад получаван от България. „Най-обширен, най-негативен, и ако предишните доклади имаха окуражаващ характер, то този е доста по-обективен и реално акцентира върху съществуващите проблеми, най-вече в правоприлагането. Самият факт, че не се коментира въпроса за премахване на механизма, е достатъчно показателен. Няма да се спирам на въпроса за обществените поръчки, за корупцията по високите етажи - все теми, които намират широко отражение в този доклад в критичен контекст”.

В доклада на Европейската комисия няма "congratulations", обяви пред журналисти в НС Асен Агов от Синята коалиция.„Прави силно впечатление, че всички констатации на Синята коалиция за отсъствието на напредък в борбата с организираната престъпност, за отсъствието на крайни резултати, т.е. да има осъдени, за отслабване на борбата с корупцията по висшите етажи на властта, се потвърждават от този доклад.ако правителството се беше вслушало в тях, вероятно нямаше да има такава трезва или по-скоро отрезвяваща оценка”



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.