Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
21-07-2011

Борисов обеща да изпълни препоръките на ЕК

Правителството ще изпълни всичко, което Брюксел иска от нас, а в доклада на Европейската комисия е начертан план-графикът за работа през следващата година. Това заяви в интервю за bTV министър-председателят Бойко Борисов.

Той подчерта, че експертите от Брюксел са изоставили дипломатичния тон, използван в предишните им доклади, защото са разбрали, че той не е „валиден" за нашата страна и „общите приказки не предполагат поемане на отговорност".

„Документът е партньорски. В него Комисията казва: „За нас всичко е ясно, за вас, в България - също. Така че сега просто разрешете проблемите си, изчистете детайлите, за да може догодина мониторингът да спре", коментира още премиерът.

Той бе категоричен, че „всеки българин знае голяма част от констатациите в документа и Брюксел този път застава на страната на гражданското общество".

Правителството пък било определено като „упорит ученик, който има воля и желание за учене, но му липсват достатъчно възможности". От ЕК напомняли на този „ученик", че е време да престане само да „разлиства учебниците и да вникне в детайлите".

„Всички доклади до момента казват, че и вината, и успехите са на всички във властта", заключи Борисов.

За критиките към съдебната система

„Прокурори, съдии, членове на Висшия съдебен съвет трябва да се съберат и да си кажат: „И ние сме българи и имаме една година да изпълним препоръките, които са ни дали от Брюксел"", заяви Борисов по повод факта, че основните критики в доклада на ЕК са насочени към работата на магистратите у нас.

За закона за конфискация на незаконно придобито имущество

Министър-председателят подчерта, че евроекспертите директно заявяват, че родните депутати трябва да приемат закона за конфискация на имущество, придобито по престъпен начин, който бе отхвърлен преди броени дни.

Според Борисов основният проблем на тези разпоредби е, че въпросното имущество трябва да се отнема без издадена присъда срещу собственика му.

„Не зная дали друга държава би одобрила такъв закон", каза министър-председателят. И допълни, че текстът трябва да бъде изключително ясен, за да не може в определени случаи да се използва за политическа репресия.

За даренията за МВР

"Казах на Цветанов, че много бързо трябва да се очистят от тази практика. Даренията ще се компенсират с пари от следващия бюджет - колкото трябва - толкова", така премиерът коментира критиките от Брюксел за даването на пари от спонсори, чиято цел е да подпомогнат работата на вътрешното министерство.

Борисов обясни, че министър Цветанов има за задача да изготви подробна справка за всички допълнителни средства, получени в подопечното му ведомство през последните години. Завършеният документ ще бъде представен пред евроекспертите, за да се разсеят всякакви техни съмнения за това, че определени хора са оказвали влияние върху работата на полицията, като са финансирали някои нейни дейности.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.