Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
12-09-2011

Гърция въвежда нови съкращения на разходите

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос обяви нови съкращения на бюджетните разходи в неделя. Новите мерки ще спестят около два милиарда евро, съобщава АФП. Това бе едно от изискванията на представителите на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ), за да предоставят финансова помощ на страната.

„За да може Атина да бъде в състояние да изпълни задълженията си трябва да спестим около два милиарда евро", каза Венизелос. „И единствената ефективна мярка е въвеждането на специален данък върху недвижимите имоти".

Министърът каза, че това „ново национално усилие" е от решаващо значение предвид слуховете, че Гърция може да напусне еврозоната заради огромния й дълг.

Лидерите на страните от еврозоната обявиха, че ще предоставят на Атина спасителен пакет, възлизащ на 159 млрд. евро, ако страната въведе икономии. Много от гърците се страхуват, че въвеждането на строгите мерки само ще увеличат броя на безработните в страната.

„Нашият приоритет е пълното зачитане на бюджетните цели за 2011 г.", каза Венизелос. Той подчерта, че Атина ще продължи да работи по плана, изготвен с ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и МВФ.

От своя страна германският канцлер Ангела Меркел призова гръцкото правителство да не се колебае и да проведе нужните реформи. „Гърция знае, че кредитът ще бъде отпуснат само ако изпълни нейните задължения", каза Меркел в интервю за неделното издание на германския вестник „Tagesspiegel".

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле обаче се съмнява, че Гърция ще може да избегне фалит. Шойбле обмисля два сценария при положение, че Атина обяви банкрут. Единият е при условие, че Гърция остане в еврозоната, а вторият е страната да напусне еврозоната и да въведе отново националната си валута - драхмата.

В интервюто за германския вестник Меркел призова за по-голяма европейска интеграция, за да се разреши дълговата криза на Гърция, коментира АФП.

От своя страна Европейската комисия приветства въвеждането на новите строги мерки. Представителите на ЕС, МВФ и ЕЦБ ще се завърнат в Атина „през следващите дни", за да проверят прогреса на страната, съобщава Euobserver.

„Приветствам изразения ангажимент от страна на гръцкото правителство да постигне договорените фискалните цели през тази и следващата година. Доволен съм, че Атина предприе необходимите мерки за фискална консолидация, за да постигане тези цели", заяви, еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

На фона на тези събития еврото падна до най-ниското си ниво за последните седем месеца, коментира Financial Times. В понеделник сутринта единната европейска валута се търгуваше за 1,3573 долара. Това означава, че курсът на еврото е паднал с още 0,3%.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.