Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-12-2005

БЕЛГИЯ ЩЕ РАТИФИЦИРА НАВРЕМЕ ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕС

Белгия подкрепя изцяло пълноправното членство на България в ЕС на 1 януари 2007 г. и ще ратифицира навреме договора за присъединяването ни. Такива уверения получи вчера министър Ивайло Калфин на срещата си с председателя на Камарата на представителите на федералния парламент на Белгия Херман де Кро, съобщи МВнР.

Присъединяването на България и Румъния от 1 януари 2007 г. има политическа и обществена подкрепа в Белгия, която смята, че членството на двете страни придават допълнителна динамика и сила на съюза, каза Де Кро. Затова, според думите му, не се очакват проблеми по одобряването на договора. Очакванията са до края на тази или в началото на следващата година федералното правителство да приеме законопроекта за ратифицирането на Договора и след одобрението му от Държавния съвет той да бъде внесен за гласуване в седемте парламента на страната.

Според белгийската конституция ратификацията на международните договори се извършва от седемте парламентарни структури: на федерално ниво - от Сената и Камарата на представителите, на регионално ниво - от парламентите на Фландрия, Валония и района на Брюксел, както и от парламентите на френско и немскоезичната общности.

Министър Калфин благодари за категоричната подкрепа, която страната ни получава от Белгия за своята европейска интеграция. Той изтъкна, че очакваната скорошна ратификация от Белгия на Договора за присъединяване ще даде импулс на този процес в европейски план.

Въпросът за българските медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия, беше другата основна тема на разговорите. Разгледани бяха различните варианти за развитие на делото. Херман де Кро припомни, че Белгия и лично той са се ангажирали със случая от самото му начало, и изрази готовност да окаже допълнително съдействие за благоприятното решаване на случая.

Ивайло Калфин и Херман де Кро се спряха подробно на развитието на двустранните отношения и сътрудничеството между парламентите на двете страни, на което се отдава голямо значение за успешното приключване на хармонизацията на българското законодателство с европейското и за прилагането на практика иа поетите ангажименти.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.