Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-01-2006

ТАЙНИ ЗАТВОРИ НА ЦРУ ИМАЛО И В БЪЛГАРИЯ

Швейцарското разузнаване е засякло информация, според която освен в Румъния, тайни центрове на ЦРУ за задържане и разпити на лица, заподозрени за връзки с тероризма имало още в България, Украйна, Македония и Косово. Това твърди в неделното си издание швейцарският вестник “Зонтагсблик”, цитиран от електронния сайт “Суисинфо”.

Според вестника военното разузнаване е засякло факс, получен в египетското посолство в Лондон, в който се потвърждавало съществуването на центровете за задържане в посочените страни.

Съобщението било засечено от подслушвателната сателитна система “Оникс” на тайните служби на 10 ноември, три дни след като Съветът  на Европа започна разследване на многобройни медийни твърдения, че ЦРУ разполага с тайни центрове за разпит на задържани терористи в Европа.

В египетския факс се посочва, че 23 иракски и афганистански граждани били прехвърлени в румънска военна база близо до пристанището Констанца, за да бъдат разпитани. В него се отбелязва също, че подобни центрове за задържане са създадени в България, Украйна, Косово и Македония.

“Зонтагсблик” се позовава в публикацията на документ на швейцарското военно разузнаване, чието пълно съдържание е обявено за секретно.

Пред сайта “Суисинфо” представители на разузнавателните служби са отказали да коментират публикацията на “Зонтагсблик”. По-късно сайтът съобщи, че Министерството на отбраната на Швейцария ще започне административна проверка по изнесеното във в. “Зонтагсблик”.

Потърсен за мнение, докладчикът на Съвета на Европа по скандала Дик Марти се изказва предпазливо по отношение на разкритията на “Зонтагсблик”. "Не мога да кажа дали документът е автентичен или не, и освен това факсът съдържа информация, потвърждаваща неща, които вече знаем", посочва Марти пред “Суисинфо”. Той допълва, че ако  документът се окаже автентичен, той просто ще бъде поредното доказателство, че “някои правителства в Европа не казват всичко, което знаят”.

Според Марти по-важният въпрос е как швейцарското разузнаване е засякло съобщения между Кайро и египетското посолство в Лондон и дали друго чуждо разузнаване не е прехвърлило информацията на Швейцария и на “Зонтагсблик”.

Подобни писания са безпочвени и злонамерени, коментира министърът на външните работи Ивайло Калфин, преди да замине на посещение в Полша. Според него направените проверки са показали, че такива лагери в България няма и не е имало.

Скандалът с тайните затвори на ЦРУ разтърси Европа в последните месеци на миналата година и предизвика напрежение между Европейския съюз и САЩ. Като основни заподозрени за наличието на тайни затвори на ЦРУ на тяхна територия се сочат Полша и Румъния, като и двете страни категорично отричат това да е вярно. Същевременно бе доказано, че самолети на ЦРУ са облитали десетки пъти територията на Европа и са кацали на различни европейски летища.

Преди няколко дни правозащитната организация “Хюман райтс уоч”, от която тръгнаха разкритията за тайните затвори най-напред чрез американския вестник “Вашингтон пост”, а после и от европейски медии, обяви, че разполага със сигурни доказателства, че лагери за задържани от агенти на ЦРУ лица има и в трета европейска страна. От организацията не посочиха коя е страната. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.