Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-03-2006

ФОРМУЛАТА 8:5:3 – НА ВСИЧКИ НИВА В АДМИНИСТРАЦИЯТА И ПО РАЙОНИ?

Заради Стефан Данаилов и Румен Петков можем си навлечем критики за неизпълнение на политическите критерии за членство в ЕС.

За “ново разпределение на властта по места” говори български министър. По фамозната формула 8 – 5 – 3 на “регионално равнище” започвала разговори БСП с коалиционните си партньори.

Медиите цитират да казва това проф. Стефан Данаилов, министър на културата в правителството на Сергей Станишев – в събота в Кърджали. “БСП започва разговори с коалиционните партньори за разпределението на местата в държавната администрация по райони” – е съобщил дословно професор Данаилов, цитиран от Агенция ФОКУС.

Друг министър от кабинета Станишев казва, че са нужни “компромиси, които да позволят на Коалиция за България да участва във властовите структури на регионално равнище”, при това “адекватно на отговорностите, които носи за формирането на националната политика”. “Намирането на баланса има и определени кадрови параметри, подчерта Петков”, според БНР.

Законът за администрацията определя на какви нива могат да се правят политически назначения, за каквито очевидно става дума в изказванията на двамата министри от кабинета на Станишев – коментираха за Портал ЕВРОПА експерти по регионална политика и по европейска администрация.

Специалисти се опасяват, че подобни изказвания като тези на Данаилов и Петков – и особено евентуалната им реализация от думи в дела, биха били поредният лош сигнал – ако не за майския, то за ноемврийския мониторингов доклад на Европейската комисия.

Портал ЕВРОПА припомня, че Стефан Данаилов допуска, цитиран от агенциите, да се търси “нов формат за разпределение на партийните квоти” в проблемните райони (където БСП смята, че има малко свои представители в местната власт). Разговорите вече ще се водят на по-високо ниво, а не както досега, на нивото на местните структури. Съставът на контактната група ще бъде същият, както при съставяне на правителството. – е цитиран да пояснява той. “След като левицата носи най-голямата отговорност за управлението на страната, тя трябва да бъде представена във властта и на местно равнище.” – е цитиран от Агенция ФОКУС да казва министър Петков.

Запознати с хода на преговорите ни с ЕС припомниха, че редовните доклади на Европейската комисия, включително последният, за напредъка на България в процеса на присъединяване, отдавна не съдържат критика за политически назначения в администрацията. Даже напротив, те отчитат стабилност в родната администрация.

Законът за администрацията бе приет през 98-а година. След неговото приемане въпросът с “чистките”, “метлите” – а в случая – “нов формат на разпределение на партийните квоти” – като че ли беше решен.

Политически назначения в местната администрация противоречат на общите принципи за професионална организация на администрацията. А професионалната организация на администрацията е сред фундаменталните политически критерии за членство в Европейския съюз.

“Ако това, за което двамата министри се изказват, се извърши на практика – още повече разбираме, че има контактна група за преговори по въпроса – ще сме свидетели на действие, което категорично противоречи на принципа за стабилност на държавната служба”, каза експерт по държавната администрация.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.