Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
08-04-2006

КАЛФИН ПРЕД "ДАРИК" - ДОРИ ШЕФКАТА НА ПРАВНИЯ ОТДЕЛ НА МВНР НЕ Е ВИНОВНА ЗА ШЕВЕС

Министърът на външните работи наложи административно наказание на шефката на правния отдел във ведомството и реши да променя всички вътрешни правила за обявяването на обществени поръчки, като реакция след скандалния неуспешен опит да наеме Шимон Шевес за лобист на България пред ЕС.

Служители в МВНР припомнят, че настоящите правила, действащи за обществените поръчки, си действат съвсем задоволително - факт било, че МВНР няма нито едно загубено дело, заведено по повод на обществена поръчка. Факт било също, че за пръв път в практиката на ведомството изпълнител се оттегля от току-що подписан договор по ЗОП.

Експерти по право и по европейска интеграция коментираха пред Портал ЕВРОПА, че с тези мерки се цели избягването на истинско поемане на отговорност за гафа с Шимон Шевес. Портал ЕВРОПА припомня предположенията в общественото пространство, че Шимон Шевес - близък до Социалистическия интернационал и редица национални леви партии - е трябвало да се занимава с предстоящата кампания за президентските избори в България.

Част от интервюто на Ивайло Калфин пред Диана Найденова, водещ на "Седмицата" на "Дарик-радио". 8 април 2006 г., текстът e от интернет-страницата на МВНР

ДАРИК: Наистина ли мислите, че единствено директорката на правния отдел на министерството ви е отговорна за – ще признаете, огромния скандал, който провокира подписването на този договор. Не трябваше ли да се търси отговорност на по-високо ниво?

КАЛФИН: Аз, ако трябва да съм искрен, трябва да призная, че и тя не е виновна, защото, пак ви казвам, няма... Аз свиках дисциплинарен съвет, който огледа цялата процедура и поведението на хората, които са участвали там. Няма нарушение нито на закон, нито на процедура в този случай. Има пропуски, административни, в Министерството на външните работи. Между другото липсата на този документ беше установена веднага, още един път го казвам, което значи, че системата за контрол все пак работи, и плащане не беше направено авансово още преди, това беше около една седмица преди да излезе в медиите случаят, така че в момента това, което можем да направим, е променяме всички вътрешни правила за обявяването на обществени поръчки, така че всеки действително да си знае по-добре задълженията. В това нещо, в министерството в това отношение е имало пропуски. Няма нарушение нито на закон, нито на процедура в този случай.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.