Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-04-2006

ШЕВЕС Е ПОЛУЧАВАЛ ПАРИ ОТ БЪЛГАРИЯ МИНАЛАТА ГОДИНА. ДО КРАЯ НА 2005 СА БИЛИ В СИЛА ДОГОВОРИ С ЧУЖДИ ЛОБИСТИ ЗА ВРЪЩАНЕ НА ИРАКСКИЯ ДЪЛГ

Българската държава е платила на четири частни фирми да лобират в чужбина в периода юли – декември 2005 г., установи проверка на Портал ЕВРОПА. Има фирми, в които съдружник е г-н Шимон Шевес, а в описанието на дейността, които тези фирми са извършвали по поръчка на българската държава, фигурира лобиране за връщане на иракския дълг.

Две четирите фирми не са декларирали колко пари са взели от България, а другите две са получили (само за периода юли-декември 2005!) общо 371 519 щатски долара и 58 цента.

Това е записано в непубликувания все още доклад на американския главен прокурор и правосъден министър до Конгреса на САЩ, отнасящ се за второто полугодие на 2005 година.

Става дума за най-новия от придобилите напоследък известност и у нас доклади по т.нар. Закон за регистрация на чуждестранните агенти (Foreign Agents Registration Act), които се изготвят на всяко шестмесечие. Законът в Америка изисква всеки агент на чуждестранен принципал да се регистрира към Министерството на правосъдието, където да подаде параметрите на договора си със съответния чуждестранен възложител на лобистки услуги. Тези формуляри са обект на публична информация и фирмите са длъжни да подават новата информация на всеки 6 месеца. На всяко полугодие, главният прокурор (и правосъден министър) докладва пред членовете на Конгреса за характера, източниците и съдържанието на информационните материали, разпространявани в САЩ от лобисти, чиито възложители са чуждестранни.

Последният доклад, който е поместен на сайта на правосъдното министерство на САЩ, е за първото полугодие на 2005 година.

Портал ЕВРОПА обаче разполага с извадката за България от последния доклад, обхващащ регистрираните договори за лобизъм за периода юли – декември 2005 г.

Този последен доклад все още не е финализиран и съответно не е публикуван на сайта на Министерството на правосъдието на САЩ, но Портал ЕВРОПА получи извадката от черновата на доклада от свой източник във Вашингтон. Тази чернова е актуална към дата 6 април 2006 г. В текста фирмите, работили за България, са описани на страница 20. Целият доклад в неокончателния си вид е 255 страници.

Фирмите, предметът на лобиране и институциите, за които тези фирми са работили, са, както следва:

1. McGuireWoods Consulting – регистрираната във Вашингтон компания е наета от държавната фирма Техноекспортстрой. Сумата по договора не е декларирана.

McGuireWoods Consulting е предоставяла на “Техноекспортстой” консултантски услуги по въпроси на американската политика, посредничество за осъществяване на връзки с правителството и промотиране на развитието на енергийната инфраструктура в България. McGuireWoods Consulting декларира, че би могла да се включи с участие в PR-дейности, целящи увеличаване на познанията по въпроси от сферата на енергийната сигурност и безопасност в този регион.

*(бел.ред.)“Техноекспортстрой” ЕАД притежава офиси в Сирия, Либия и Ирак, както и богат опит в арабските страни и конкретно в Ирак, където дружеството е изградило голям брой инфраструктурни проекти.

*(бел.ред.)Компанията McGuireWoods Consulting се появява за пръв път в докладите по FARA за второто полугодие на 2005 г. Изглежда, досега тази фирма не е била наемана от българската държава.

2. Patton Boggs – регистрираната във Вашингтон компания е наета от Република България чрез договор за услуги, декларирани като лобиране. Сумата по договора е 33 331.05 щатски долара, до 31 декември 2005 година.

Patton Boggs е декларирала пред щатските власти, че е подпомагала възложителя, т.е. българската държава, за връщане на дълга от Ирак. Лобистката компания също така декларира пред щатските власти, че е провеждала срещи с лица, работещи в Американския Конгрес, с цел да създаде подкрепа на целите на политиката на възложителя. В допълнение, Patton Boggs декларира, че е давала консултации на българската държава относно въпроси на двустранните отношения между САЩ и България.

*(бел.ред.) Patton Boggs е била наемана през втората половина на 2004, както и два пъти през 2005 г. Общата сума, която фирмата е взела от българската държава до края на 2005 г., възлиза на 424 430 долара и 42 цента.

3. Rabin, Sheves, Lipkin-Shahak & Birger – регистрираната във Вашингтон компания е наета от Министерството на финансите на Република България чрез договор за услуги, декларирани като лобиране.

Rabin, Sheves, Lipkin-Shahak & Birger не е декларирала нито дейностите си по този договор, нито сумата, която е получила от българското Министерство на финансите.

*(бел.ред.) Rabin, Sheves, Lipkin-Shahak & Birger е наета от България за пръв път през 2003 г. общо 167 780 щатски долара е получила компанията от българската държава до края на 2005 г., без обаче да смятаме парите по последния договор (тук), чиято стойност не е декларирана.

4. White & Case – регистрираната в Ню Йорк компания е наета от Република България чрез договор за услуги, декларирани като консултантски. Сумата по договора за 6 месеца, изтекли на 30 септември 2005 година, е 338 188.53 щатски долара.

White & Case декларира пред щатските власти, че предоставените услуги се състоят в това, фирмата да е генерален юридически представител на българската държава.

*(бел.ред.) White & Case е компанията, получила най-много пари за лобизъм от българската държава. От 1997 г., когато за пръв път фирмата декларира, че работи за българската страна, до края на 2005, тя е взела най-малко 2 милиона 696 хиляди 633 щатски долара и 15 цента. Това число обаче е силно приблизително, понеже половината от договорите са без посочена стойност.

Още по темата вижте в рубриката "Анализи" - кое правителство колко пари е дало за лобизъм...

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.