Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-04-2006

ЕЛМАР БРОК: БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ С ВЪНШНИ ФАКТОРИ ЗА ЧЛЕНСТВОТО В ЕС!

Не се променя мнението на Оли Рен от 3 април, въпреки демарша на европейските либерали от снощи - това стана ясно на дебата в Европарламента за напредъка на БЪлгария

Дебатът е протекъл според предварително формулираните въпроси от страна на председателя на Външната комисия на ЕП Елмар Брок и двамата докладчици – за България и Румъния, съответно Джефри ван Орден и Пиер Московиси. Те са отправили встъпителни изказвания.

Това научи Портал ЕВРОПА от разговор с Димитър Абаджиев, наблюдател в ЕП.

Елмар Брок направи ретроспективно изказване за това, защо се прави този дебат – а именно, ЕП да бъде интегриран при вземането на решението от ЕК на 16 май. Брок подчерта, че най-важният отговор трябва да бъде, дали е достигната критичната маса от изпълнени ангажименти от страна на България и Румъния и дали трябва да се задействат предпазните клаузи, съответно за отлагане или т.нар. тематични предпазни клаузи. Той обясни, че може да има допълнителна система за наблюдение по отделни глави, макар и двете страни да станат членове на 1 януари 2007 г. Брок подчерта специално, че най-важното е да се дадат уверения и доказателства до 16 май, че новоприетите закони се прилагат.

Елмар Брок специално подчерта, че е възмутен, че има политици в България и в ЕП – очевидно визирайки КЗБ и съответно евродепутати от групата на либералите, които го упрекват, че с неговите въпроси пречи за присъединяването на България. Брок категорично възрази срещу тези коментари – Не е вярно, че с моите изказвания преча на членството на България. Аз с оценките си държа да се убедим, че ангажиментите са изпълнени, е пояснил той.

Докладчикът за страната ни Джефри Ван Орден отново подчерта, че е много важно да няма отлагане, защото това би предизвикало евроспектицизъм и ще даде сила на националистическите процеси в България. Ван Орден каза, че трябва да се прецени допълнително дали да се приложи предпазна клауза за България по глава “Правосъдие и вътрешни работи”.

Еврокомисарят по разширяването Оли Рен преповтори това, което каза преди 20 дни в комисията по външна политика. Рен подчерта, че ЕК още не е в състояние да отговори точно дали е натрупана критична маса от изпълнени ангажименти, както и какво да препоръча на 16 май. Направеното до 30 април ще бъде отчетено в доклада, увери отново той. Оли Рен отново направи диференциация между България и Румъния, особено по отношение на съдебната система и корупцията. “Напредъкът в Румъния е значителен, резултатите са много видими”, каза той и подчерта, че единственото направено от София напоследък е ограничаването на имунитета на депутатите. “Продължават да стоят неизяснени въпросите за независимостта на съдебната система”, каза Рен, визирайки очевидно последните промени в Конституцията.

Оценката на еврокомисаря Рен продължава да бъде непроменена въпреки демарша на социалистите и либералите, коментира пред Портал ЕВРОПА българският наблюдател в ЕП Димитър Абаджиев.

Последваха изказвания на много депутати от различни групи. Повечето изказвания на евродепутатите са били, че действително напредъкът на България е по-малък, отколкото в Румъния, но преобладаващият тон е бил, че не трябва да се разделят двете страни! И двете страни трябва да бъдат членове на ЕС от 1 януари догодина, като през есента се прецени допълнително какви предпазни клаузи да бъдат активирани. Това обясни за Портал ЕВРОПА Димитър Абаджиев.

Оли Рен в заключителното си изказване е посочил, че на 16 май ще се даде конкретната препоръка от страна на ЕК. Ако няма отлагане, ключовият период ще е октомври, когато ще се препоръча дали да се приложат някои от останалите предпазни клаузи.

Портал ЕВРОПА научи от свои източници в Европейския парламент, че до час се очаква прес-изявление на г-н Елмар Брок, в което с остър тон той ще възрази на днешния демарш на Либерално-деморкатичния алианс. Българските управляващи не трябва да се извиняват с външни фактори и лично с ръководителя на външната комисия в Европарламента, а трябва да си вършат работата – такъв ще е смисълът на прес-изявлението, за което Портал ЕВРОПА научава пръв.

По-късно прес-службата на ЕП разпространи подробности за изявленията на евродепутатите по време на дебата:

Франциско Жозе Мон Милиан /Francisco José MON MILLÁN/ от  Групата на Европейската народна партия /Християндемократи/ и Европейските демократи каза, че е уместно България и Румъния да знаят през юни дали ще се присъединят и че графикът трябва да се фиксира колкото се може по-рано.

 Председателят на Групата на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц (Martin SCHULZ) заяви, че неговата политическа група иска България и Румъния да се присъединят на 1 януари 2007 г. Убедени сме, че правителствата на двете страни полагат усилия да отговорят на изискванията  и няма пречки пред пълноправното им членство, каза той. Според него целта е постижима ако има изпълнение на изискванията. Искаме те да станат членки и да се чувстват добре дошли в ЕС, добави Шулц.

Анеми Нейтс (Annemie NEYTS) от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа се противопостави на приемане на възможността за непосредствен мониторинг тъй като "стриктният надзор говори за дискриминация". Тя добави, че мнозинството на членовете на групата й считат, че България и Румъния трябва да станат членки на ЕС на 1 януари 2007 г. освен ако има неоспорими доказателства, които дават основание да се мисли обратното.

Йост Лагендайк (Joost LAGENDIJK ) от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс заяви, че трябва да се поддържа натиска над двете страни членки и добави, че има разлики между Румъния и България. Той цитира доклади на независими експерти, според които напредъкът на Румъния е по-последователен и добави, че Румъния трябва да бъде възнаградена.

Бастиан Белдер (Bastiaan BELDER) от Групата Независимост/Демокрация призова да се гарантира пълната защита на религиозната свобода и незаконното конфискуване на църковното имущество да се възстанови.

Независимият Андреас Мьолцер (Andreas MÖLZER) каза, че България и Румъния са част от европейското семейство, но не е ясно дали ще издържат икономически на присъединяването.

Кинга Гал (Kinga GÁL)  от Групата на Европейската народна партия и Европейските демократи се съгласи ,че въпреки големите усилия съдебната реформа и борбата с корупцията остават повод за голямо безпокойство.

Александра Доболи (Alexandra DOBOLYI) от Групата на социалистите в Европейския парламент  каза, че България показва постоянен напредък във всичке области. Вярвам, че България и Румъния споделят нашите ценности и затова на 1 януари 2007 г. трябва да станат пълноправни членки на ЕС.

Според Ян Маринус Вирсма (Jan Marinus WIERSMA) от Групата на социалистите в Европейския парламент не трябва да се допуска съперничество между двете кандидатки. "И двете са постигнали не малко през предходните месеци и можем да гледаме с оптимизъм към 16 май", каза той, но не изключи възможността за задействане на някои предпазни клаузи.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.