Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-05-2006

РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС ЩЕ СЕ ЗАБАВИ СЛЕД КАТО БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ВЛЯЗАТ В СЪЮЗА

Разширяването на Европейския съюз ще се забави след като България и Румъния се присъединят към блока. Вероятно нови държави няма да бъдат приемани докато не влязат в сила институционалните и бюджетните реформи, което няма да стане преди 2009г. Това заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Според Рен 25-те страни-членки трябва да използват времето, за да подобрят работата на европейските институции, които не са много стабилни, както и да убедят обществото от ползите от “големия бум” с приемането на 10-те източноевропейски държави през 2004 г. “Тъй като имаме много години преди следващото разширяване, трябва да се фокусираме върху незабавното подобрение на капацитета за работа на ЕС, а не само за абстрактната му възможност да възприема държавите в бъдеще”, заяви той в реч пред Европейския политически център.

Тази седмица Европейската комисия отложи решението си за дата за присъединяване на България и Румъния с пет месеца и това няма да стане ясно поне до октомври. По-рано ЕК прекрати преговорите със Сърбия и Черна гора заради неуспеха на Белград да предаде Ратко Младич в Хага до 1 май. Тези закъснения изпращат сигнал за кандидатките и общественото мнение, че ЕС е сериозен що се отнася до условията за членство.

ЕС обаче трябва да изпълни обещанията си за следващата вълна от желаещи да се присъединят, каза още Оли Рен. “Страните, които в момента искат да влязат в ЕС се влачат по пътя към съюза, а не препускат като Евростар или високоскоростен влак”, каза още той. “Но ако им кажем, че пътуват наникъде само ще подкопаем имиджа си и собствения си стратегически интерес”, допълни Рен. Същевременно еврокомисарят призова за допълнителни действия от страна на ЕС, за да измъкне от изолацията северната част на Кипър, както и да се отворят турските пристанища и летища за самолети и кораби на Република Кипър.

Той допълни, че способността на ЕС да възприема държавите не е свързана с географските критерии, а с това доколко съюзът може да ги приеме и да се справи с тях. Оли Рен отправи критика и към идеята за “третия път”, тоест да се даде статус на Турция, който да не е нито пълноправно членство нито страна-кандидатка.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.