Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
23-05-2006

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ НЕ СА ГОТОВИ ЗА ЕС, КАЗВАТ ОТ ФРЕНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ

Париж одобрява законопроект за Договора ни за ЕС година след френското “Не!” на Евроконституцията.

“Не правим разлика между България и Румъния, що се отнася до тяхното присъединяване към ЕС” – така отговори френската крайнодясна партия на Жан-Мари Льо Пен – Национален фронт, на специално запитване на Портал ЕВРОПА.

“Не мислим, че двете страни са готови за членство в ЕС” – категорични са от Националния фронт. От партията на Льо Пен уточняват, че според тях България и Румъния са неподготвени почти толкова, колкото неподготвени са били 10-е страни, присъединили се към ЕС през 2004 година.

“При положение, че приехме тези 10 държави, няма легитимна причина да откажем на Румъния и България, които също са европейски страни, в същата степен, в която са и 10-е новоприети” – заяви Алексис Дангрел, говорител на Националния фронт.

От партията на Льо Пен съобщиха, че вече са влезли в контакт с български и румънски наблюдатели в Европейския парламент “от сходни по нашата философия” политически формации. С тях Националният фронт се надява да работи “в най-добрите възможни условия”.

В края на съобщението на Националния фронт до Портал ЕВРОПА се съдържа “най-сърдечен поздрав” на лидера му Жан-Мари Льо Пен “до целокупния български народ”.

Портал ЕВРОПА потърси мнението на крайнодясната партия, след като днес стана ясно, че френското правителство е одобрило законопроект за ратификация на Договора ни за присъединяване към ЕС. Според БНР, външният министър Филип Дуст-Блази е представил проекта на правителствено заседание “дни, преди да се навърши една година от референдума на 29 май” – тогава Франция безпрецедентно отхвърли проекта за европейска конституция, въпреки че неговият идеен създател – припомняме – е французин.

Преди по-малко от месец Портал ЕВРОПА разкри съдържанието на доклада за напредъка на България, представен пред френската Национална асамблея. Докладчикът Жером Ламбер е заключил, че България има трудности с политическите критерии за членство в ЕС; единственото, което свързва трите партии в управляващата коалиция, е европейският ангажимент, една от възможните реакции на отлагането би могла да е нова емигрантска вълна.

Ламбер твърди, че в България има македонско малцинство, и че неговите права не се зачитат. 

Жером Ламбер изразява съжаление, че френското правителство е решило да изчака излизането на майския мониторингов доклад на ЕК за нашия напредък, преди да се пристъпи към ратификация във Франция на Договора ни за присъединяване към ЕС. Според Ламбер, такова правителствено решение предпоставя, че френските депутати и сенатори биха били повлияни от оценките в доклада на Оли Рен, решавайки дали да ратифицират подписания миналата година от правителствата Договор за присъединяване, или не.

Жером Ламбер критикува този подход на правителството в Париж по две причини – “от една страна, това поставя Франция сред последните страни-членки, които ще ратифицират Договора, което бе зле прието както в България, така и в Румъния – две франкофонски страни, с които имаме амбиция да задълбочим връзките си”, казва Ламбер пред депутатите. Втората причина според него е “това решение (на правителството, бел.ред.) свързва по изкуствен начин ратификационния процес и генералната защитна клауза (отлагаща членството, бел.ред.), а на практика нейното активиране се решава единствено от Съвета, пък и мнозинството от 25-е страни-членки са ратифицирали Договора”.

Междувременно финансираното от френското външно министерство радио РФИ разпространи интервю с докладчика за България във френския Сенат (Горната камара) Емери дьо Монтескьо. Според него – цитиран от френското държавно радио – “ЕС беше доста суров към България, настоявайки за незабавното затваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй”.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.