Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-05-2006

ЕК МОЖЕ ДА ОТЛОЖИ ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ, АКО ЕДНА ОТ ДВЕТЕ НЕ ИЗПЪЛНЯВА КРИТЕРИИТЕ

Калфин: Експерти на Еврокомисията идват на помощ (на снимката: Бриджит Чарнота, една от тези експертки, бел.ред.)

Европейският комисар по разширяването на ЕС Оли Рен заяви, че Европейската комисия може да предложи отлагане на членството на България и Румъния, в случай че едната от двете страни не изпълни поетите към съюза ангажименти, предаде електронното издание на австрийския ежедневник “Винер Цайтунг”.

Рен подчерта, че Европейската комисия ще обърне особено внимание на стандартите в областта на правосъдието и върховенството на закона, на които България и Румъния трябва да отговарят. Според него към двете балкански страни трябва да се отправят ясни послания за структурни реформи, които да помогнат при неутрализирането на организираната престъпност и корупция.

Попитан дали не е прекалено висока цената, която е трябвало да платят България и Румъния за членството си в ЕС, Оли Рен отговори, че процесът на разширяване от 2004 г. се е отличавал с добре организираната си подготовка, за което говори и провала на негативните сценарии, които са били давани от някои европейски експерти. ЕС не се намира на дъното, бюджетът на организацията е разумен, а Западна Европа не е наводнена от “жадни за работа” имигранти, каза в интервюто си за австрийския ежедневник Оли Рен. Според Рен това е и една от причините, поради които част от пазара на труда в определени сектори на икономиката е бил либерализиран. “България и Румъния полагат изключителни усилия, тъй като получават от нас политическа и финансова подкрепа”, каза още Рен.

Междувременно вчера външният министър Калфин обяви, че експерти от Европейската комисия (ЕК) ще дойдат в България през следващата седмица, "за да ни помогнат с изготвянето на план за действие за преодоляването на критиките, отправени към страната ни в мониторинговия доклад от 16 май." Ивайло Калфин обясни след заседанието на Съвета по европейска интеграция към Министерски съвет, че евроекспертите щели да обиколят ведомствата и да обсъдят най-важните области, по които търпим критики. Едва след това планът щял да бъде приет от Министерски съвет. Според Калфин една от основните теми на днешното заседание на съвета е била разпределението на средствата от Европейския съюз (ЕС) за тази година.

От своя страна министърът по европейските въпроси Меглена Кунева каза, че ще внесе предложение за основа за водене на разговори и от понеделник ще започне обход по всички министерства, които са с “червени” и “жълти” области. Министър Кунева обясни още, че се опитва в разговорите да включи и неправителствените организации, за да започнат да “изземват” някои от неприсъщите функции на администрацията, с които тя сега се е натоварила.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.