Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-06-2006

ОЛИ РЕН: ЦЕЛТА Е БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ДА СТАНАТ ЧЛЕНКИ НА ЕС ПРЕЗ 2007-А, А ДЪЛГ НА ЕВРОКОМИСИЯТА Е ДА СЕ УВЕРИ, ЧЕ МОГАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ

Целта на Европейския съюз е България и Румъния да бъдат приети в ЕС през 2007 г., а дълг на Европейската комисия, като пазител на договорите, е да се увери, че двете страни ще са в състояние да изпълняват задълженията си, когато се присъединят към съюза. Това заяви еврокомисарят Оли Рен пред френското Национално събрание вчера.

След внимателен и подробен преглед Комисията стигна до извода, че България и Румъния могат да се присъединят към съюза на 1 януари 2007 г., стига да са отстранили и последните пропуски. Комисията ще оцени усилията и напредъка им най-късно в началото на октомври и тогава ще се произнесе дали те ще се присъединят през 2007 г., продължи Рен.

Ще отделим специално внимание на реформата в съдебната система и на борбата с корупцията по най-високите етажи, каза Рен. По думите му тези усилия са спешни и наложителни, защото трябва да гарантират действието на правовата държава - крайъгълен камък на икономиката и обществото като цяло.

След всичко казано дотук, нека поздравим реалния напредък на двете страни от октомври 2005 г. досега, заяви еврокомисарят пред френските парламентаристи. Областите, които предизвикват особена загриженост, намаляха за България от шестнайсет на шест, а за Румъния - от 14 на четири, напомни Оли Рен.

След влизането на България и Румъния, насрочено за 2007 г., ЕС не предвижда да приеме нови членки преди 2010 г. каза Рен.

"Следващата страна в списъка вероятно ще е Хърватия. Казвам вероятно, защото тя ще трябва да е изпълнила преди това всички поставени й условия. След това всякаква прогноза е невъзможна. Вярно е, че преговорите с Турция започнаха, но всички знаем, включително и самите турци, че това ще е дълъг процес без гаранция как точно ще приключи. Същото важи и за страните от Западните Балкани, които са в още по-ранен стадий в отношенията си с ЕС", заяви европейският комисар по разширяването.

Тази "фаза на поемане на дъх" преди приемането на други страни дава на ЕС предостатъчно дълъг период за размисъл и спокойно вземане на решение за неговото бъдеще и по-нататъшно развитие, и особено за решаване на висящите институционални въпроси, заяви Оли Рен. Той увери, че приема сериозно притесненията на гражданите на ЕС за темпото на разширяването.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.