Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-06-2006

УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПИТАТ БРЮКСЕЛ ЗА ДОСИЕТАТА И КОНСТИТУЦИЯТА

Създаването на нов закон за архивите на бившите тайни служби и евентуалните промени в конституцията предстои да бъдат съгласувани с Европейската комисия (ЕК), научи Mediapool в сряда от депутати от левицата.

Те уточниха, че изработването на нов закон за досиетата е част от плана за действие, който премиерът Сергей Станишев консултира с представителите на ЕК. Проектът трябва да се изготви от Министерския съвет, бяха категорични депутатите. Такъв бил и изводът от срещата на съвета на коалицията в понеделник.

Не си мислете, че който и да е представител на управляващото мнозинство в парламента ще се нагърби с подобна работа, обясниха те пред Mediapool.

В БСП има две виждания по ситуацията. Според едното, в момента е налице правен вакуум след отмяната на стария закон за досиетата и е нужен нов специализиран закон поради специалната същност на тези архиви и невъзможността ДКСИ или Държавния архив да се справят с тази задача.

Според второто виждане има чисто концептуален спор кой закон е специалният и поради това някои смятат, че има разминаване между законите, които третират проблема с информацията - за класифицираната, за достъпа до информация и за защита на личните данни.

Хората на вътрешния министър и самият Румен Петков смятат, че законът за достъп до обществена информация е водещ и затова може да се предоставя информация и за други лица извън тези, които питат. Други експерти обаче смятат, че водещ е законът за защита на личните данни и поради тази причина Петков греши.

От левицата са решили да изчакат завръщането на премиера от Брюксел и едва тогава да започнат консултации и за евентуални промени в конституцията, обясниха още депутати.

Междувременно в левицата отново са вбесени от министъра по европейските въпроси Меглена Кунева и депутатите от НДСВ.

Не е логично в понеделник Кунева да обясни на съвета на коалицията, че на 14 и 15 юни ще са последните консултации и тогава ще се разбере ще се променя ли допълнително конституцията, а от НДСВ да вече да инициират консултации с категоричната позиция, че Брюксел настоява за промени, обясниха леви депутати.

В най-скоро време трябва да се съберем и да разберем какво искат от Брюксел и какво искат от НДСВ, обясни ядосан депутат от левицата. От БСП дори намекнаха, че направените вече промени, които впоследствие не получиха одобрение от Брюксел, също са били консултирани предварително с евроекспертите. Съмненията в доклада на ЕК обаче се породили заради престараването на жълтите и забележките на опозицията.

Левите недоумяват и от репликата на министър Кунева пред НДСВ, че в следващия доклад на еврокомисията (който ще бъде публикуван на 26 септември) ще влезе само свършеното до 15 юли. Не ни се струва логично да имаме толкова кратък срок, коментира за Mediapool член на ръководството на парламентарната група.

От НДСВ очевидно са решили да “яхнат” евроинтеграционната вълна, докато още могат, за да спрат падането на рейтинга си, прогнозираха още от БСП.

Юристи и от БСП, и от ДПС бяха категорични, че ако се налага, до 1 август измененията в основния закон ще бъдат приети и на трето четене. Нека обаче сме сигурни, че Еврокомисията наистина настоява за тях, допълниха депутатите.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.