Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-06-2006

НА ЕКШЪН-ПЛАНА СЕ ГЛЕДА КАТО НА ПАНАЦЕЯ, ПРИТЕСНЯВА СЕ МИНИСТЪР КУНЕВА

На България е нужен не екшън-план, а екшън, смята Димитър Абаджиев (ДСБ)

Планът за действие на българското правителство ще бъде раздаден в понеделник на посланиците на страните-членки на ЕС, съобщи външният министър Ивайло Калфин.

И днес (събота) т.нар. “екшън-план” не е обнародван на правителствения уебсайт, нито на интернет-страницата на Външното министерство.

Портал ЕВРОПА предложи още в четвъртък на своите читатели проекта на план за действие – така, както го е приел Министерският съвет на 1 юни, преди министър Кунева да го съгласува в Брюксел с Европейската комисия.

В петък министърът по европейските въпроси Меглена Кунева обсъди плана за действие в Народното събрание, след като го представи като съдържание за обществеността, без обаче да го покаже на хартия. Шефовете на трите парламентарни групи от управляващата коалиция казаха на брифинг, че вероятно щели да приемат нарочна декларация в подкрепа на плана. Това в петък не се случи. Една трета от мерките в плана били за изпълнение от Народното събрание, а две трети били работа на администрацията, както поясни през седмицата министър Кунева.

В плана за действие не е включено изграждането на независима служба за борба срещу корупцията – според външния министър Ивайло Калфин, работата можела да се свърши достатъчно ефективно от специализираното звено в прокуратурата.

В събота в предаването “Седмицата” на Дарик-радио наблюдателят в Европарламента Димитър Абаджиев (ДСБ) каза, цитирайки докладчика за България в ЕП Джефри ван Орден, че “На България е нужен не екшън-план, а екшън”. “За съжаление според мен планът за действие е поредното бездушно произведение на чиновниците в администрацията и показва същността на проблема, а именно, че нищо не се прави. Трябваше да се включат две неща: първото е процедурата и спешното приемане на закон по отваряне на досиетата, а второто - спешна промяна на Конституцията за премахване на глупостите, които прие това мнозинство”, категоричен бе Абаджиев пред “Дарик”, цитиран от Агенция “Фокус”.
 
”Започвам да се притеснявам, че на плана за действие на правителството след доклада на Еврокомисията се гледа като на панацея. Той не е универсално средство.” Това коментира в предаването на радио “Фокус” - Варна “Метроном” министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, цитирана от Агенция “Фокус”. “Това е план, в който са фокусирани т. нар. “червени” проблемни области, където са необходими най-силни усилия. Планът съдържа точно разграфяване на онези усилия, които трябва да направят министерствата, за да се види, че ние се учим от опита си и че знаем как да предотвратим бъдещи проблеми и се справяме със сегашните в рамките на тези два месеца”, коментира министър Кунева.

Междувременно тя съобщи, цитирана от “Нетинфо”, че броят на партньорските проверки до началото на септември, когато се очаква есенният мониторингов доклад на ЕК, ще са 7 – пет по “Правосъдие и вътрешен ред”, и две по “Финансов контрол”. Припомняме, че по глава “Земеделие” няма да има партньорски проверки, а проверяващи мисии.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.