Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2006

ЕП ПРИЗОВА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ДА ЗАПАЗИ ДАТАТА 1 ЯНУАРИ 2007 ЗА СОФИЯ И БУКУРЕЩ, "АКО СА ГОТОВИ"

  • България трябва да обърне специално внимание на борбата с организираната престъпност.
  • Според Димитър Абаджиев, евродепутатите застраховат европейското обществено мнение срещу последиците от несвършената работа на българското правителство.

Общо пет проекти на резолюция бяха депозирани от различните политически групи в ЕП. Портал ЕВРОПА ги предлага на вашето внимание в оригинал на англоезичната версия на нашия сайт.

Европейският парламент прие с вдигане на ръка резолюция за членството на България и Румъния в Европейския съюз. Депутатите гласуваха текста ден преди срещата на Европейския съвет в Брюксел, по време на която се очаква правителствените и държавните глави на страните-членки на Европейския съюз да изразят позицията си относно датата за присъединяване на двете страни. Резолюцията дава ясен сигнал, че Европейският парламент подкрепя членството на България и Румъния от 1 януари 2007 г. при условие, че двете държави изпълнят навреме поетите ангажименти. Текстът на резолюцията беше подготвен от всички политически партии в Европейския парламент с изключение на Групата на зелените/Европейски свободен алианс.

Европейският парламент отправи призив на срещата на 15 и 16 юни Европейският съвет да запази ангажимента си за влизането на България и Румъния на 1 януари 2007 г., "ако двете държави са готови". Членовете на ЕП отбелязват "със задоволство", че Европейската комисия запази 1 януари 2007 г. за краен срок за присъединяване на двете страни, при условие че се предприемат необходимите мерки за разрешаване на очебийните проблеми.

Евродепутатите подчертават, че българското и румънското правителство трябва да работят с разбирането, че е необходимо да използват пълноценно оставащите месеци и да демонстрират конкретни резултати. ЕП призовава политическите сили в България и Румъния да концентрират усилията си върху покриването на условията за членство в Европейския съюз и да запазят необходимата политическа воля за тази цел.

Евродепутатите отбелязват сериозните усилия на България и значителния напредък на Румъния през последните месеци за покриване на политическите и икономическите критерии на Европейския съюз.

Европейският парламент подчертава, че двете страни трябва да консолидират реформата в правосъдието с акцент върху по-голямата прозрачност, ефикасност и безпристрастност на съдебната система. Необходимо е и да се покажат значителни допълнителни резултати в борбата с корупцията, а България трябва да обърне специално внимание на борбата с организираната престъпност. Изключително важно и за двете страни е да се предприемат необходимите мерки срещу трафика на хора и да се подобри значително социалното включване на ромските общности.

В текста се отбелязва, че Румъния и България трябва да бъдат оценявани според собствените им заслуги, но се добавя, че ЕП ще приветства, ако на основата на постигнатия напредък досега и действията  следващите няколко месеца, България и Румъния станат членки на Европейския съюз заедно на една и съща дата.

Членовете на Европейския парламент искат от Европейската комисия спешно да даде колкото се може по-ясни насоки за конкретните стъпки, които присъединяващите се страни трябва да направят, за да отговорят на притесненията на ЕК. Те призовават ЕК да определи в сътрудничество с българските и румънските власти възможните мерки за мониторинг след присъединяването на двете страни и обстоятелствата, при които те биха били необходими.

В заключение резолюцията отправя призив към държавите членки да завършат процеса на ратификация на Договора по присъединяване навреме.

Съобщението е на прес-службата на Европейския парламент.

Евронаблюдателят Димитър Абаджиев коментира

"Въпреки че евродепутатите в най -влиятелната група в европейския парламент подкрепят присъединяването на България на 1 януари 2007, те напомнят, че социалистическото правителство в България трябва да си свърши работата. Още веднъж името на България днес беше свързано с неработещо правосъдие, нелегален  трафик на хора и социално неинтегрирани роми.

Българските социалисти ще оставят в историята на ЕС, влизането на България в ЕС като синоним на корупция и организирана престъпност. Доказателство за това е, че в днес пленарното заседание в Страсбург ясно се заяви, че това е единствено проблем на българското правителство и че Румъния се е справила успешно".

Според Абаджиев, евродепутатите застраховат европейското обществено мнение срещу последиците от несвършената работа на българското правителство с прилагането на предпазните клаузи, споменати в  доклада на Европейската комисия.

В днешната си резолюция Европейския Парламент изисква от Европейската комисия да бъде максимално категорична и ясна с България и Румъния по отношение на очакваните резултати, типа на евентуални контролни мерки  след присъединението, както и обстоятелствата, при които те ще бъдат наложени.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.