Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2006

БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ НА САКСКОБУРГГОТСКИ СЪС СКАНДАЛА В ИТАЛИЯ

От Върховната касационна прокуратура съобщиха, че са изпратили писмо до Италия с искане италианските обвинители да предоставят материалите свързани с разследването срещу Виктор Емануил и замесването на България.
Говорителят на Върховна прокуратура Бойко Найденов съобщи за агенция „Фокус”, че има повод за наказателно производство, но към момента няма достатъчно данни за това. Прокурори от ВКП ще бъдат изпратени в Италия за да извършат разследване на място.
Скандалът в Италия около разследването срещу принц Виктор Емануил засегна и бившият български премиер Симеон Сакскобургготски. Принц Виктор Емануил, синът му Емануеле Филиберто и бизнесменът Пиер Пауло Черани са обвинени в корупция, фалшификации и склоняване към проституция. Разкритията на италианската прокуратура, на базата на които бе арестуван синът на последния италиански крал сочат, че ръководената от принца престъпна организация е имала връзки с бившия български премиер Симеон Сакскобургготски.
 Във вторник Виктор Емануил ще застане пред съда в град Потенца, където бе арестуван. В аферата са задържани общо 13 души. Според обвинителния акт на прокуратурата представен от news.bg, в мрежата от корупция и нечисти сделки е бил замесен и Сакскобурготски – братовчед на Виктор Емануил. В документите на следствието се казва, че част от криминалната схема е било спечелването на търгове в областите на болниците и на телефонните услуги в България. С тази цел Виктор Емануил и италианският бизнесмен с австрийско жителство Пиер Пауло Черани са обещали на бившия български премиер пари и други облаги. Сакскобургготски е разследван, като обвинението срещу него, Емануил и Черани е, че са подбуждали към корупция "членове на чужди държави". Според документите на прокуратурата в един от записите на телефонните разговори Черани казва, че е финансирал предизборната кампания на Симеон Сакскобурготски и дори е стигнал дотам да поеме разходите по пътуването на българския държавник и на министрите от неговото правителство. Освен това на 25 юни миналата година Черани е дал пари на Сакскобурготски, за да гарантира на него и семейство Савоя построяването на болничен комплекс в България. Портал Европа припомня, че най-вероятно става дума за проекта  за построяването на Детска педиатрична болница в София.
Скандалът се разрази през 2004-та, когато опозицията остро реагира на подготвяната от правителството на НДСВ сделка, предвиждаща изтеглянето на кредит от “Банка Аустриа Кредитанщалт” в размер на 36 млн. евро, 17 от които за проектиране на болницата от австрийската компания "Вамед инженеринг". Мediapool  припомня, че Бившият депутат и член на ръководството на ДСБ Стойчо Кацаров заяви в неделя, че всички факти за участието на Симеон Сакскобургготски в корупционните схеми са били оповестени още през 2004 г. и предадени на тогавашния главен прокурор Никола Филчев.
До този момент преписката стои в Главна прокуратура и е и била съзнателно и целенасочено укривана, коментира Кацаров. Той припомни, че преди две години анкетна комисия на парламента е обсъждала сделката за изграждане на т.нар. "царска болница", и е стигнала до извода, че става дума за корупционна сделка между българското правителство и австрийска банка, избрана без конкурс да финансира проекта.
Още тогава е било известно, че Черани е основен акционер в немска фирма, която е трябвало да достави оборудване за болницата на стойност над 40 млн.евро. По думите на Кацаров става дума за организирана група за източване на държавния бюджет и пране на пари в Италия. 
До момента движението НДСВ или лидерът му Симеон Сакскобургготски не са правили официално обръщение към българските медии.
Италианският всекидневник “Стампа”, цитиран от БТА, помества в неделя интервю със Симеон. Вестникът пише, че Сакскобургготски и Виктор Емануил са на една възраст, но имат различен начин на живот. И двамата са изпитали живота в изгнание, но Симеон винаги е работил и макар отдалечен, е полагал усилия в полза на своята страна и на своя народ. В разговора около събитията през последните дни, неговата първа мисъл е за чичо му, крал Умберто Втори, към когото е много привързан. Кралят го беше определил за изпълнител на неговото завещание и винаги се е отнасял с голямо уважение към своя племенник. Първите му думи на тих глас бяха :"Какво щеше да каже чичо?", пише “Стампа”.“Аз съм разстроен и огорчен, че се използва моето име, без каквото и да било основание”, казва Симеон пред “Стампа” и допълва, че “не може с такава лекота да се обвинява и хвърля кал. ”По-нататък бившият премиер обяснява, че “що се отнася до болницата, за която пишат вестниците, Виктор Емануил и още едно лице ме посетиха и ми говориха за този проект - клиника за деца, каквато не съществува в София и има голяма нужда от нея, която да бъде управлявана от много известна и специализирана австрийска фирма, администрираща най-голямата болница във Виена. Не можа да се реализира поради бюджетни причини. Проектът все още е налице и е повече от всякога валиден”.
Президентът Георги Първанов поиска бързо и енергично да се потърси допълнителна информация по скандала, избухнал в Италия и замесил бъвшия премиер и лидер на НДСВ Сакскобургготски. Едва когато се изяснят данните от информационните агенции, ще можем сериозно да коментираме този въпрос, заяви държавният глава, който е на посещение във Венец.
Ако е необходимо прокуратурата трябва да направи разследване по повод италианския скандал, в който бе замесено и името на Симеон Сакскобурготски.
Това заяви от своя страна министърът по европейските въпроси Меглена Кунева, цитирана от БНР.Междувременно днес стана известно, че част от обвинените са взели дейно участие и в друг политически скандал в Италия.
Станаха известни резултатите от подслушването на телефонни разговори, осъществено по заповед на прокуратурата, които са водени от друг заподозрян по делото Салваторе Сотиле - пресаташе на бившия вицепремиер, министър на външните работи и лидер на Северната лига Джанфранко Фини. От разговорите става ясно, че Сотиле и неговите подчинени са взели пряко участие в друг политически скандал – т.нар. “Лациогейт”. Те са били замесени в следенето на Алесандра Мусолини, лидер на движението “Социална алтернатива”, която през 2005 г. се опита да се кандидатира за управител на областта Лацио.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.