Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
19-06-2006

МНЕНИЯ НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ ПО СКАНДАЛА СЪС САКСКОБУРГГОТСКИ

Твърденията, които свързват името на Симеон Сакскобургготски с каквито и да е афери в Италия или каквато и да е друга страна, са неверни, заяви в понеделник пред БНТ зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов.
Причината за неговата категоричност бил фактът, че “лидерът на НДСВ сам изтъкна това в интервю за италианските вестници - че необосновано името му се свързва с такива афери и се опетнява, без да има никаква реална причина за това”.

Царският юрист, който се смята за един от най-приближените на Симеон и доскоро беше първи зам.-председател на партията, уточни, че е толкова категорично убеден в невинността на лидера си, тъй като цялата информация е тръгнала през италианските медии, без да има нито един официален източник.
“Именно като юрист мога да заявя, че нещо подхвърлено по този начин, без да има нужните доказателства, очевидно не може да бъде теза, която да се разисква сериозно,” допълни Панайотов.
Той изрази позицията на НДСВ, че този или други политически скандали били провокирани “за други политически цели: било свързани с президентските избори, било с нещо друго.”
От думите на Панайотов стана ясно, че някои от политическите партии пряко или със своите действия целят България да не стане член на ЕС и раздухват скандала за политически цели.
Зам.-председателят на НДСВ уточни, че става дума както за “Атака”, така и за други, които “посредством действията си, очевидно не способстват в достатъчна степен това да се случи по най-добрия начин за България.

Публикациите в чуждата преса, които засягат името на Симеон Сакскобургготски, са в сферата на медийните хипотетични твърдения. Това заяви за Агенция “Фокус” Николай Василев, бивш министър в правителството на Симеон Сакскобургготски и настоящ министър на държавната администрация и административната реформа.
Нищо от това, което до момента съм чул от българските медии, не ме обезпокоява, категоричен бе Василев. “Изобщо няма да коментирам някакви връзки на Симеон Сакскобургготски с проституция. За мен това е изключително несериозно и едва ли, някой го твърди. Това е абсолютно невъзможно”, заяви Николай Василев.
Като бивш министър на транспорта и съобщенията, Николай Василев заяви, че няма никаква информация, която и да е италианска фирма да има телекомуникационни интереси в България , нито в Мтел, нито в БТК, нито в Глобул.
 
Още от създаването си “Атака” алармира и постави въпроса за определени сделки, свързани със Симеон Сакскобургготски. Това заяви пред Агенция “Фокус” зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция “Атака” Павел Шопов. Той бе помолен за коментар на информацията в италиански медии, според която пребиваващият в Австрия бизнесмен Пиерпаоло Черани казва, че е “финансирал предизборната кампания на Симеон Сакскобургготски до степен да поема издръжките на пътуванията на прочутия държавник и неговите министри”.
“Сега се виждат някои връзки, които тепърва трябва да бъдат изследвани, разглеждани и коментирани”, каза още Шопов. Според него трябва да се установи дали няма връзка между сделките, за които “Атака” казва, че са корупционни и в явно противоречие с българския национален интерес, и избухналия скандал. “Тези сделки, за които аз говоря, за които ние отдавна сигнализираме, са явно и безспорно корупционни сделки”, настоя Шопов. Той подчерта, че именно затова от “Атака” настояват за създаването на закон за национализация.
Шопов поясни, че говори за приватизацията на българския Телеком, за електроразпределителните дружества, за “Бояна филм”, за магистрала “Тракия”.

Симеон Сакскобургготски трябва да коментира скандалните разкрития в Италия за участие в корупционни схеми. Това заяви кметът Бойко Борисов и главен секретар на МВР по времето на НДСВ по повод разкритията в италианската преса, съобщи Дарик радио.
Бойко Борисов каза, че докато е ръководил полицейските ни служби не са били засичани преводи към бившия премиер. Кметът обаче подчерта, че каквото е искано от Италия във връзка с трафика на хора и международната проституция като информация от нашите служби, е било давано. Борисов допусна в тази насока да има “нещо протекло”, но призова да се изчака официалната информация. При всички случаи ще има такава, ако италианските служби са направили операцията на базата на подавана от България информация, допълни Борисов.

За твърденията в италианската преса за корупция и замесване на името на НДСВ и Сакскобургготски в нея, е възложена проверка на заместник-министър Бойко Коцев и на главния комисар на МВР Илия Илиев. Това каза министърът на вътрешните работи Румен Петков в предаването “На четири очи” на Нова телевизия .
Проверката ще бъде извършена чрез българския офицер за връзка в Италия и случаят трябва да бъде изцяло изяснен от гледна точка на полицейските правомощия. “Надявам се случаят да бъде изяснен до вторник – сряда тази седмица”, каза още Румен Петков и допълни, че тогава ще може да се говори повече по темата.
Прибързаните тълкования по тази и други информации са нещо обичайно за страната, добави вътрешният министър



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.