Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
20-06-2006

РУМЪНИЯ ЛОБИРА ВЪВ ФРАНЦИЯ ДНЕС, НАЦИОНАЛНАТА АСАМБЛЕЯ ГЛЕДА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ

Румънският министър на европейската интеграцията Анка Боаджиу ще представи днес и утре в Париж нивото на подготовка на Румъния за присъединяване към ЕС, съобщи агенция Фокус.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, днес Комисията по външни работи на френската Национална асамблея разглежда ратификацията на присъединителния ни договор. Точно след седмица е дебатът в пленарната зала, а през октомври Сенатът трябва да ратифицира документа.

В съобщение, публикувано на страницата в интернет на ръководеното от Боаджиу министерство, се казва, че целта на работното й посещение във Франция е да представи аргументи пред френските власти в полза на ратифицирането на Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Днес министър Боаджиу ще се срещне с френския делегиран министър по европейските въпроси – Катрин Колона, и с председателя на групата за приятелство с Румъния във френския Сенат – Анри Револ.

В същото време румънското министерство на евроинтеграцията приветства ратифицирането от финландския парламент на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, за което Портал ЕВРОПА съобщи първи в България. Министерството заявява, че ратифицирането на документа в навечерието на финландското председателство на ЕС е доказателство за подкрепата на Хелзинки за присъединяването на Румъния.

Портал ЕВРОПА припомня, че френският президент Жак Ширак оповести лично пред румънския държавен глава Бъсеску датите, на които долната и горната камара във Франция са планирали да ратифицират присъединителния договор. Това стана по време на посещение на Бъсеску в Париж. По същото време българският президент Първанов беше във Видинско.

Докладчикът за България във френската Национална асамблея Жером Ламбер беше написал в своя доклад, че България не зачита правата на македонското малцинство в страната, а докладчикът за България във френския Сенат Емери дьо Монтескьо беше обяснил българските проблеми в правосъдието и вътрешните работи със “суровата чистка” в началото на 90-е на лица, свързани с Комунистическата партия.

На 7 юни във френския Сенат бяха представени докладите и за България, и за Румъния. Както Портал ЕВРОПА вече писа, докладчикът за Румъния Андре Феран казва, че Букурещ е реално много по-напред от София и отбелязва поименно заслугите на министърката на правосъдието Моника Маковей. Андре Феран подчертава, че Румъния е франкофонска страна, както и че президентът Траян Бъсеску е отишъл в Париж да се срещне с френския държавен глава Жак Ширак седмица преди представянето на доклада му.

Портал ЕВРОПА попита сенатора защо, докато е бил в София, не бил приет от президента Георги Първанов, oт министъра на правосъдието Георги Петканов и от министъра на вътрешните работи Румен Петков – а само от неговия заместник Бойко Коцев.

“Г-н Румен Петков не беше в България по време на моето посещение у вас. Тъй като имах среща с г-н Станишев, не беше задължително да се срещам и с президента на републиката”, заявява сенатор дьо Монтескьо пред Портал ЕВРОПА. В последствие той уточни, че не се е срещнал с министъра на правосъдието Георги Петканов, “за сметка на това обаче проведох продължителна среща с новия ви главен прокурор” – казва той без повече коментар.

Вижте най-подробната таблица за ратификационния процес в рубриката "Портал ЕВРОПА представя".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.