Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-06-2006

ЛЮКСЕМБУРГ РАТИФИЦИРА ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

Преди минути парламентът на Люксембург единодушно ратифицира договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС.

Това съобщиха специално за Портал Европа от канцеларията на председателя на Външната комисия в люксембургския парламент Бен Фаю.

Дебатът преди гласуването е продължил два часа, като в него са участвали представители на всичките пет парламентарни групи и един независим депутат.

Не е имало възражения спрямо приемането на България в ЕС на предварително планираната дата, казаха за Портал Европа от кабинета на Бен Фаю.

Външният министър на страната – Жан Аселборн е представил пред парламента правителствения законопроект за ратификацията, като в същото време се е изказал в подкрепа на членството на България и Румъния в ЕС.

Портал Европа научи, че по време на дебата и на гласуването на ратификацията, в пленарната зала е присъствал и посланикът на България в Брюксел.

Тъй като Люксембург има еднокамарен парламент, ратификацията на договора е практически завършена. Остава само парафирането й от Великия Херцог на страната, което ще стане в най-скоро време, поясниха за Портал Европа от канцеларията на Бен Фаю.

Портал Европа припомня...

Люксембург е страната, в която тържествено преди година бе подписан Договорът за присъединяване на България и Румъния в Европейския съюз.

Портал ЕВРОПА е съпричастен към люксембургската ратификация на тъй важния за двете страни документ.

Припомняме, че на 13 юни председателят на Външната комисия Бен Фаю алармира чрез Портал ЕВРОПА, че българският парламент се бави в предоставянето на ритмична писмена информация за напредъка ни в проблемните области: ангажимент, че София ще информира люксембургските депутати преди те да дебатират ратификацията ни, беше поела българска парламентарна делегация, водена от Юнал Лютви (ДПС), която посети Люксембург.

След алармиращата публикация на Портал ЕВРОПА, българският посланик в Брюксел светкавично спази обещанието, което Юнал Лютви даде пред парламента на Люксембург от името на България. По-малко от ден след като Портал ЕВРОПА разкри, че парламентът на Люксембург не е получил данни за това, какво прави България в отговор на критиките на Оли Рен, българските власти пратиха такива данни по мейла до председателя на Външната комисия на събранието на Великото херцогство. “Току-що получих голямо писмо от българския посланик в Брюксел за мерките, предприемани в изпълнение на препоръките на Европейската комисия от доклада й от 16 май. Получих от посланика ви и информация за напредъка, постигнат от месец май насам, в областите, определени в този доклад като предизвикващи безпокойство.” Това съобщи изненадващо до Портал ЕВРОПА г-н Бен Фау. “Нямах време детайлно да анализирам получените текстове, но държа да ви информирам, че вече е налице информационният обмен” – написа вчера Бен Фау до главния редактор на Портал ЕВРОПА.

В отговор на последващ наш въпрос, люксембургският парламентарист посочи, че писмото, получено от него на 14 юни, е изпратено същия ден – 14 юни, в 10.18 часа сутринта. “Получих го няколко минути по-късно по електронната поща”, любезно уточни Бен Фау за Портал ЕВРОПА.

Припомняме накратко хода на ратификационния процес в останалите страни-членки, в които процедурата не е приключила: ДАНИЯ последва примера на ГЕРМАНИЯ и отложи неотдавна гледането на документа за след есенния мониторингов доклад на Оли Рен; БЕЛГИЯ изглежда също няма да приключи сложната процедура преди септември; Сенатът на ФРАНЦИЯ – Горната камара – ще гледа текста на 2 октомври; В ИРЛАНДИЯ, ФИНЛАНДИЯ, АВСТРИЯ, ЛИТВА и ПОРТУГАЛИЯ предстои резолюция на президента; и в ШВЕЦИЯ – на премиер-министъра, а в ХОЛАНДИЯ – на кралицата.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.