Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
06-07-2006

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ ВЪЗНАМЕРЯВАТ ДА СЛЕДЯТ РАБОТАТА НА ЕК ОТБЛИЗО

Европейският парламент днес трябва да одобри важна законодателна промяна, даваща право на депутатите да блокират мерките на Европейската Комисия за прилагането на законите на ЕС, съобщава EUobserver.

Проекта се отнася до така наречените „правомощия за прилагане”, които понякога ЕП и страните-членки дават на комисията, когато се приеме нов закон.

Правомощията за прилагане много често включват ежедневното управление на технически въпроси като правилата за финансовите услуги или управлението на отпадъците, както и проблемни въпроси като допускането на генномодифицирани храни на европейските пазари.

В момента само страните-членки, а не евродепутатите, могат да отменят решенията на ЕК. Това става чрез стотици специализирани комисии, съставени от национални експерти, които могат да спрат действията на Брюксел.

Съгласно споразумението от 13 юни, подписано от европейските депутати, националните правителства и Европейската Комисия, Парламентът за пръв път ще има право да блокира действията на Брюксел, например когато смята, че комисията е превишила правомощията си.

Според представителят на английската лейбъристка партия в ЕП Ричард Корбет, този компромис представлява „огромен пробив за усилването на парламентарния контрол над европейското законодателство”. Ирландският депутат Браян Кроули заяви, че споразумението „отразява зрелостта на парламента като истински законодателен орган”.

Не всички депутати обаче приемат безрезервно проекта. Датският депутат и евроскептик Янс-Петер Бонде ще се въздържи от гласуване, тъй като според него текста е „подобрение, но поставя твърде високо изискване за абсолютно мнозинство за блокиране на действията на ЕК”. Според него това ще изисква постигането на споразумение на двете най-големи парламентарни групи на социалдемократите и христиандемократите, което е много трудно за постигане.

Според него голяма грешка е и премахването на сроковете пред ЕК, в които тя може да упражнява правомощия по даден проблем, т.нар. „клаузи на залеза”. До сега комисията имаше строго определени периоди за действие по различните въпроси, след юнското споразумение правомощията й са за неопределени срокове.

Депутати като Корбет обаче смятат, че с новото споразумение се постига напредък, тъй като сега парламента ще може да блокира всяко решение на комисията, вместо да трябва да чака да изтече срока на действие на отделните проблемни проекти.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.