Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-07-2006

ДНЕС ЗАПОЧВА СРЕЩАТА НА Г-8 КРАЙ САНКТ ПЕТЕРБУРГ

В съботния ден започва най-значимото европейско събитие за тази седмица: срещата на Г-8. Форумът започва на 15 юли и ще завърши на 17-и. Той ще се проведе край Санкт Петербург и в него ще участват руският президент Владимир Путин, американският Джордж Буш, германският канцлер Ангела Меркел, френският държавен глава Жак Ширак и италианският премиер Романо Проди.

Сигурността в енергетиката, разпространението на ядрено оръжие и ситуацията със световното разпространение на вируса на ХИВ-СПИН ще са сред водещите теми на форума.

EUobserver отбелязва, че сред значимите теми на разговорите ще са още желанието на Запада да получи достъп до руския петролен и газов пазар, както и проблемите с иранската ядрена програма, изпитанията с ракети от страна на Северна Корея, както и въпросът, дали Китай, Индия и ЕС трябва да се присъединят към “клуба”. 

От своя страна Русия ще се опита да докаже, че се е превърнала в модерна суперсила, в която властва “суверенната демокрация” – неподдаваща се на натиск от никого, но отворена към пазарни реформи, както и отборен играч в големите въпроси на глобалната дипломация, допълва EUobserver. 
 
Същевременно световноизвестният шахматист Гари Каспаров ще оглави съпътстващите срещата на Г-8 протести – срещу политическите репресии в Русия и нарушаването на човешките права. Според съобщения на медиите, 20 000 служители на реда са мобилизирани за опазване на спокойствието на форума.

На разговорите на Г-8 ще присъстват също председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозо и президентът на Финландия – Мати Ванханен – ротационният председател на ЕС. Казахстанският ръководител Нурсултан Назърбаев пък ще представлява страните от бившия Съветски съюз.

EUobserver отбелязва, че сред приоритетите на Финландското председателство е подобряването на отношенията на ЕС с Русия, въпреки несъгласието с това от страна на някои новоприети страни-членки.

Euobserver отбелязва също, че министърът на петрола на Азербайджан Нюсеин Багиров ще проведе кратка среща в Брюксел в сряда с еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс, който пък от своя страна още същия ден ще поседи Джейхан в Турция. Доставките на петрол за Европа ще са в центъра на тези разговори. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.