Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
09-07-2006

11 КМЕТОВЕ УЧАСТВАТ ВЪВ ФИРМИ, С КОЕТО НАРУШАВАТ ЗАКОНА ЗА МЕСТНАТА ВЛАСТ

Бойко Борисов и още 10 кметове упражняват търговска дейност и участват в управителни, надзорни и контролни дружества и кооперации по време на мандата си. С това те нарушават Закона за местната власт.

За това алармираха от Демократи за силна България (ДСБ).

Партията призова за  предсрочно освобождаване на Бойко Борисов от поста кмет на София. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов подаде молба до Общинската избирателна комисия с искане предсрочно да бъдат прекратени пълномощията на Борисов.

Като мотиви Атанасов посочва ръководството на кмета на фирма „Джи Енд Би Травъл Къмпани” ООД, с което нарушава забраната за дейност като управител или участието в контролни органи на търговски дружества по време на мандата.

Председателят на столичната организация на ДСБ Атанас Атанасов посочва още, че Борисов е в състава на директорите на акционерното дружество на фирма „Интербулпред”.

След проверка е установено, че и други кметове действат в нарушение на Закона за местната власт като упражняват търговска дейност и участват в управителни, надзорни и контролни дружества и кооперации по време на мандата си.

Наред със столичния кмет Бойко Борисов сред нарушителите са:

- Кметът на с. Владая Лазар Любомиров Янев – едноличен търговец;
- Кметът на с. Балша Свилен Вучков Игнатов – участие в кооперация;
- Кметът на с. Световрачане Ангел Димитров Митов – участие в кооперация;
- Кметът на с. Горни Богоров Емилия Денчева Иванова – едноличен търговец;
- Кметът на с. Долни Богоров Иво Христов Шумански – едноличен търговец;
- Кметът на гр. Бухово Ангел Дойчинов Ангелов – едноличен търговец;
- Кметът на с. Доброславци Светла Георгиева Цончева – участие в кооперация;
- Кметът на с. Долни Пасарел Георги Славчев Георгиев ЕООД и едноличен търговец;
- Кметът на с. Чепинци Методи Петров Недялков – едноличен търговец;
- Кметът на с. Мрамор Руска Георгиева Дросева – едноличен търговец.

Общинската избирателна комисия има специално правомощие при наличието на подобни нарушения да прекратява пълномощията на кметовете. На това основание от ДСБ призовават за предсрочното освобождаване на всички управници, нарушили законовите изисквания.

Съобщението е на news.bg.

БГНЕС допълва, че Атанасов е казал също, че Бойко Борисов участва в бордовете на директорите на двете фирми в съдружие с офицери и агенти на Държавна сигурност. Фирмите, в които участва Бойко Борисов са “Интербулпред”, в която е в съдружие с Румен Николов-Пашата и фирма “Джи Енд Би Травъл Къмпани”. Двете фирми са с основен предмет на дейност търговия, подчерта Атанасов. В "Интербулпред" участват и Евстати Гюров и Димо Кръстинов, които се занимават с търговия на оръжие, каза Атанас Атанасов.

Бойко Борисов е нарушавал закона от 5 години, защото е участвал в ръководството на тези фирми и докато е бил главен секретар на МВР, допълва "Дарик-радио".

ГЕН. БОРИСОВ: "Прекратил съм участието си в дружествата “Интербулпред” и “Джи Ен Би Травъл Къмпани” към датата на встъпването ми в длъжност като главен секретар на МВР през септември 2001 г. Дружествените дялове са прехвърлени с писмен договор, с нотариална заверка на подписите, в изпълнение на решения на Общото събрание на съдружниците, съгласно Търговския закон." (Агенция ФОКУС)

ГЕН. АТАНАСОВ: "Разполагам с две удостоверения за актуално състояние с дата 26 юни, издадени от СГС, в петък направихме допълнителна проверка, която показа, че няма промяна и Бойко Борисов участва в тези дружества." (ДАРИК)

Портал ЕВРОПА припомня:

В интервю за "Дойче веле" преди дни, кметът на София Бойко Борисов заяви, че е твърдо решен след 1 януари 2007 г. да работи за предсрочни избори. Той каза, че Фондация "Ханс Зайдел" "помагат в нашето развитие". На въпрос на Г. Папакочев какво ще представлява партията ГЕБР, Б. Борисов казва, че "ние трябва да правим реформи, а това е присъщо на десноцентристките партии".

"Тази партия трябва да отговаря на манталитета на голяма част от избирателите в България. Тя е проевро-атлантическа. Тя е партия на християнските ценности. Тя е партия на развития обществено-политически строй" - пояснява Борисов пред "Дойче веле".

Цялото интервю вижте тук.

Междувременно Столичният общински виртуален пресцентър съобщава, че Бойко Борисов се е кандидатирал в състезанието "Кмет на света" и се е класирал сред петдесетимата финалисти.

Повече от 53 000 гласували номинираха 677 кмета за тазгодишната награда “Кмет на света”.

"Кметът на София Бойко Борисов е един от най-популярнте политици в България. Гласувалите изтъкнаха, че той е осъзнал, че за да се защитават интересите на София е необходимо да се разберат проблемите, пред които са се изправяли и други градове по света." - се допълва в съобщението на Столичната община, в което гражданите се призовават да гласуват по Интернет за Борисов, "за да помогнем на присъединяването на България към ЕС, за да стане София столича на света, световно призната туристическа дестинация".

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.