Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
10-07-2006

ДРУГИЯ ПОНЕДЕЛНИК ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАВА ОБЩИНСКАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРАВОМОЩИЯТА НА Б. БОРИСОВ

  • ОИК започна проверка в съда по сигнала на ДСБ.
  • Сдружението на кметствата в Община София алармира за натиск от Столичната община.
  • Миналата година имаше отстранен кмет за същите нарушения. 

Насрочено е заседание на Общинската избирателна комисия (ОИК) за понеделник 17 юли от 18 часа във връзка със сигнала на ДСБ за предсрочно прекратяване пълномощията на столичния кмет Бойко Борисов заради нарушения на Закона за местното самоуправление.

Това обяви за Портал ЕВРОПА секретарят на ОИК Елена Балджиева. Тя поясни, че на практика днес документите от ДСБ са официално заведени в ОИК.

“Извършват се проверки в съда по сигнала”, каза Балджиева.

Зам.-председателката на ОИК Айдет Гюрова каза за Портал ЕВРОПА, че проверката е концентрирана единствено в съда: а именно, удостоверенията за актуално състояние, промените в обстоятелствата и т.н. “Съдът е единственият легитимен орган”, подчерта Айдет Гюрова.

Тя припомни, че вече има един подобен случай, при който ОИК ползва правомощието си да отстрани кмет от поста за същите нарушения: става дума за кмета на кметство в село Герман, което се случи миналата година и последва частичен избор за кмет на общината.

Причината заседанието да се свика чак за следващия понеделник е фактът, че повечето членове на ОИК са в лятна почивка. “Насрочихме заседанието за другия понеделник, за да постигнем кворум”, поясни Балджиева.

Кметът на с. Световрачане Ангел Митов потвърди пред Портал ЕВРОПА, че участва в кооперация. Кметът Митов каза: “Това е потребителска кооперация, която се занимава със снабдяване на населението на селото със стоки. Хората ми предложиха да вляза в управителния съвет. Всеки месец печеля по пет лева от заседанията, които предоставям в полза на кооперацията. Поставил съм въпроса пред управителния съвет и те решиха, че съобразно устава мога, като кмет, да бъда неин член, да им помагам. Разберете, в устава на кооперацията е записано кой може и кой не може да е неин член, аз съм член на кооперацията и това не е в разрез с устава.” На въпрос смята ли това си участие в кооперацията за нарушение на буквата на закона, г-н Митов отговори: “А ония, дето са в по няколко борда?!” Според г-н Митов, сигналът на ДСБ злепоставя неговия авторитет. “Какви фирми?! На мен фирмата ми е кметството”, отсече той и коментира, че ако бъдат установени неопровержими доказателства за закононарушения от страна на Бойко Борисов, той следва да бъде отстранен от кметския стол на София, за да бъде даден поучителен пример за морал на останалите градоначалници в България.

Пред Портал ЕВРОПА кметицата на Горни Богоров Емилия Иванова, призна, че има фирма на нейно име. “Наистина не съм я закрила. Тя обаче от 1995 година не работи, не развива дейност, даже и декларация не подавам.” Г-жа Иванова поясни, че е създава фирмата си в началото на 90-е години, след като е била съкратена от работа. Предмет на дейност е било “едно мижаво кафене, което така и не го узаконихме. То работеше само за по няколко месеца през 93 и 94 година.” Емилия Иванова призна, че е било грешка от нейна страна това, че не е закрила фирмата, ставайки кмет. “И други хора нарушават законите, обаче нищо не им правят”, коментира тя: “Фирмата ми не работи, нали? Какво значение тогава има буквата на закона?” Според кметицата на Горни Богоров, ако Бойко Борисов е взимал пари от фирмите, в които е бил съдружник, тогава трябва да си понесе последствията. 

Кметът на град Бухово Ангел Ангелов коментира пред Портал ЕВРОПА, че се учудва защо чак сега ОИК търси тези нарушения. “Защо не са си дали труда по-рано?” Според Ангелов, ако се окаже, че Бойко Борисов “е подписвал документи, че има конфликт на интереси”, тогава трябва да подаде оставка. По думите на кмета на Бухово – “Три години можем да работим в нарушение на закона, а сега изведнъж ОИК прави проверки.”

Той призова освен в съда, проверки да се направят и в данъчните служби, за да се установи, че повечето фирми на посочените от ДСБ кметове не развиват дейност и не реализират печалби.

Ангел Ангелов каза, че и неговата фирма не работела от 10 години, “даже и декларация не давам през последните 5 години, няма и Булстат – проверете в данъчното”. На въпрос защо не е закрил въпросната фирма, Ангелов посочи, че “за да се закрие, трябват 300 лева”. Дейността на фирмата е производство и по думите на г-н Ангелов с нея е функционирал първоначално фризьорският салон на съпругата му в София. “Столичната община е такава, че изобщо не те уведомява какъв е законът. Ние, кметовете, не познаваме този закон – аз лично самостоятелно съм го търсил, за да го чета, след като станах кмет.” Ангел Ангелов е категоричен, че ако е бил уведомен навреме, е щял да затвори фирмата си преди да встъпи в длъжност. “Сега не знам от ОИК ще ни питат ли, ще ни искат ли обяснение…” – завърши той.

“Това, че кметовете не познавали закона, си е техен проблем, ОИК не е длъжна да го разяснява и да предупреждава” – отсече в коментар секретарят на ОИК Елена Балджиева. Зам.-председателката на ОИК Айдет Гюрова допълни за Портал ЕВРОПА: “Когато човек е тръгнал да става кмет, трябва да познава закона.”

Секретарят на Общинската избирателна комисия Елена Балджиева каза за Портал ЕВРОПА, че не е юрист, за да коментира дали фактът, че фирмите не развивали дейност, омаловажава нарушенията. Тя потвърди, че съгласно закона, ако нарушенията са реални, следва отстраняване от длъжност и ОИК има специално правомощие да прекратява пълномощията на кметовете. “Съдът обаче решава”, поясни г-жа Балджиева.

Ангел Ангелов, кмет на гр. Бухово, пред Портал ЕВРОПА: “Столичната община е… яма, самата тя не спазва закона”.

Има Сдружение на кметствата в община София. То е учредено на 1 юни 2004 г. Седалището е на “Московска” 33. Членовете сме общо 32-а кметове. Председател беше Зорница Димитрова, кмет на Житен. Тя обаче се отказа от функциите си заради натиска на администрацията и аз като член на управителния съвет поех нейните функции. Районните кметове и зам.-кметовете на общини видяха в нас някаква заплаха…

На кметовете им се дава бюджет за изпълнение и два пъти годишно те трябва да се отчитат пред избирателите. Никога обаче нашето мнение не е взимано при правенето на тези бюджети в Столичната община.

Ние постигнахме все пак такива бюджети да се правят, обаче те не се предоставят на кметовете. Районните кметове си правят с тези бюджети, каквото си искат, а кметствата се пренебрегват – нас не ни допускат до тия дейности, описани в член 46 на закона. Дори и в СОС рядко търсят нашия глас по проблеми, касаещи кметството… Може би единственото изключение е Кремиковци.

Ето, например аз съм в конфликт с районния кмет и затова най-малко пари се отпускат на нас.

Бойко Борисов ни прие, уважи ни, каза, че ще помогне, но досега това не се е случило. Той още е нов на поста, неговите хора още не са се ориентирали…

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.