Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-07-2006

ФЛАМАНДСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ РАТИФИЦИРА ПРИСЪЕДИНИТЕЛНИЯ НИ ДОГОВОР ПО-КЪСНО ОТ ОБЯВЕНОТО ПРЕД ЮНАЛ ЛЮТВИ

Парламентът на автономния район Фландрия (Белгийска федерация) одобри на 12 юли вечерта - със 79 срещу 29 гласа - Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС, става ясно от съобщение на МВнР.

Очакваше се тази ратификация да се случи "до няколко седмици, но преди края на юни" - както бе обявено на 30 май при визита във фламандския парламент на българска парламентарна делегация, водена от Юнал Лютви.

На дебата снощи, 12 юли, 29-тимата депутати от крайнодясната партия Влаамс Беланг са гласували против приемането на България и Румъния в ЕС.

"Срещу одобряването на Договора се обяви представителят на крайнодясната партия - Влаамс Беланг Карим ван Овермайре, който заяви, че неговата парламентарна фракция е против присъединяването на двете страни на този етап" - пише на сайта си МВнР днес.

Портал ЕВРОПА припомня, че в края на май Юнал Лютви се срещна с Карим ван Овермайре - който се оказа, че е и заместник-председател на Фламандския парламент и председател на Комисията по външни отношения и европейски въпроси.

"Ван Овермайре приветства на български нашата делегация, включваща още депутатите Пламен Ранчев, Антония Първанова и Йордан Величков... Няма да има проблеми при гласуването, беше категоричен Ван Овермайре" - съобщи на 30 май Радио България (БНР) под заглавие "Фламандският парламент ще ратифицира Договора за присъединяване на България към ЕС до края на юни".

*Илюстрация: Пресфото: БТА / Радио България

Радио България (БНР) припомня, че името на националистическата партия Влаамс беланг означава в превод "Фламандски интерес".

Радио България разказва за срещите на българската парламентарна делегация и заключава в съобщението си от 30 май:

"Новината, че фламандският парламент, доминиран от "Влаамс беланг", която има 34 от общо 124 депутати, ще одобри договора, е обнадеждаваща за скорошното финализиране на сложния процес на ратификация в Белгия, където текстът трябва да бъде одобрен от седем парламентарни структури."

Радиото цитира Юнал Лютви да казва, че българските депутати са дали "много изчерпателни и убедителни отговори" на редицата въпроси, зададени към тях от техните домакини.

"Това беше една изключително сериозна и полезна среща и смятам, че успяхме малко или повече да променим в положителна насока отношението на фламандските колеги към приемането на България в ЕС", отбеляза Юнал Лютфи.

Портал ЕВРОПА припомня, че в рамките на същата служебна командировка на Юнал Лютви и споменатите наши парламентаристи, бе проведена и среща в парламента на Люксембург, където Лютви бе поел ангажимент, депутатите във Великото Херцогство да бъдат писмено информирани за българския напредък към членството.

Тъй поетото обещание не бе спазено непосредствено преди люксембургската ратификация на присъединяването ни, Портал ЕВРОПА помести алармираща публикация, вследствие на която посолството ни в Брюксел прати по електронната поща исканите справки. 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.