Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-07-2006

ОИК ЩЕ ИМА КВОРУМ ЗА КАЗУСА БОРИСОВ ДНЕС

Над половината членове на Общинската избирателна комисия са потвърдили, че ще участват в заседанието по сигнала на ДСБ за предсрочно освобождаване на Бойко Борисов днес в 18 часа, научи Портал ЕВРОПА.

11-12 членове на ОИК твърдо ще присъстват, каза за Портал ЕВРОПА секретарят на ОИК Елена Балджиева.

Новите подробности вижте в рубриката "Анализи" тук!

  • Борисов: “Ще се съобразя с каквото и да е решение”.
  • Един от 11-е кметове: “Няма да е честно нас да ни махнат, а него – не”.

Както Портал ЕВРОПА първи съобщи, за днес – 17 юли от 18 часа – е насрочено заседанието на Общинската избирателна комисия (ОИК) по случая с кмета на София.

Столичната организация на Демократи за силна България внесе сигнал до ОИК, че Бойко Борисов е нарушил Закона за местното самоуправление.

ОИК има право да отстрани Борисов от поста – справка сочи, че досега над 30 градоначалници са се прощавали с кметския стол за същите закононарушения. Сред примерите е кметът на Герман, който бе отстранен миналата година.

За да бъде легитимно заседанието на ОИК, от всичките 17 членове трябва да присъстват най-малко половината. С две трети от гласовете на присъствалите Борисов може да бъде отстранен – това са шест гласа. Портал ЕВРОПА припомня, че 8 от членовете са от НДСВ, 3 от БСП, 1 от ДПС, 1 от НИЕ и 4 от СДС.

Столичният кмет Бойко Борисов каза пред журналисти в неделя, че ще се съобрази с каквото и да е решение, което днес ще вземе Общинската избирателна комисия. 

ЗАКОН ЗА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ И МЕСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ МОЛБА до ОИК-София

Чл. 41. (1) (Изм., ДВ, бр. 65 от 1995 г., бр. 69 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 69 от 2003 г.) Кметовете на общини, райони и кметства, кметските наместници и заместник-кметовете на общини и на райони не могат да ръководят политически партии или техни структури, да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат управители или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

Чл. 42. (1) (Изм., ДВ, бр. 65 от 1995 г.; доп., бр. 69 от 1999 г.) Пълномощията на кметовете на общини или кметства се прекратяват предсрочно:

8. (нова, ДВ, бр. 69 от 2003 г.) при нарушаване на забраните по чл. 41, ал. 1 - с решение на общинската избирателна комисия.

Видно от представените удостоверения за актуално състояние, същият (Борисов - бел.ред.) участва:

1. Като съдружник и управител на дружество с ограничена отговорност с фирма “ДЖИ ЕНД БИ ТРАВЪЛ КЪМПАНИ” ООД, ВФН 2194240571 със седалище и адрес на управление гр. София, район Лозенец, ул. “Черни връх” № 66, вписано в регистъра за търговските дружества под № 21528, том 260, стр. 178, по ф.д. № 24057/1994 г.

2. В съвета на директорите на Акционерно дружество с фирма “ИНТЕРБУЛПРЕД” АД, ЕФН 2195213903 със седалище и адрес на управление гр. София, район Витоша, квартал Витоша, ул. “Г.М.Димитров”, бл. 3, ет. 6, вписано в регистъра за търговски дружества под № 29325, том 339, стр. 34, по ф.д. № 21390/1995 г.

Моля на основание чл. 42, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА да прекратите предсрочно пълномощията на кметовете, които нарушават законовите изисквания.

С уважение:

АТАНАС АТАНАСОВ
Народен представител от ПГ на ДСБ
Председател на Софийската общинска организация на ДСБ

Съдебната сага с Бойко Борисов може да трае месеци и да съвпадне с последното полугодие от кметския му мандат – когато според закона не могат да се провеждат нови избори и общината би могла да се управлява от временно изпълняващ длъжността кмет.

ДСБ сигнализира за общо 11 кметове, които участват във фирми или кооперации, нарушавайки по този начин чл. 41 от закона.

Един от 11-е кметове, пожелал името му да не се споменава, каза в неделя вечер за Портал ЕВРОПА: “Много харесвам Бойко Борисов, но ако се стигне до отстраняването на нас, селските кметове, няма да е честно него да го оставят”.

Повечето от 11-е кметове признаха пред Портал ЕВРОПА, че изнесената от ДСБ информация е истина, но обявиха, че не се чувстват виновни. Едни – понеже никой не ги е информирал за изискванията на закона, а други – понеже фирмите им не развивали дейност и дори били забравили за тях.

Юристи коментираха пред Портал ЕВРОПА, че тези аргументи по никакъв начин не омаловажават закононарушението. “Това, че кметовете не познавали закона, си е техен проблем, ОИК не е длъжна да го разяснява и да предупреждава” – отсече в коментар секретарят на ОИК Елена Балджиева. Зам.-председателката на ОИК Айдет Гюрова допълни за Портал ЕВРОПА: “Когато човек е тръгнал да става кмет, трябва да познава закона.”

“Като ви изберат за кмет, на следващия ден трябва добросъвестно да подадете молба да ви махнат от управителния съвет на фирмата”, коментира за Портал ЕВРОПА проф. Михаил Константинов, зам.-председател на ЦИК.

Някои юристи, коментирайки реакциите на 11-е кметове, споделиха, че отново става актуален въпросът дали да се въведе минимален образователен ценз за кандидатите за местни избори.

ОИК проверява сигнала на ДСБ в съда.

“Дори някоя от тези фирми да не развива дейност, фактът, че кметът на София участва в тях, е нередно”, каза ген. Атанас Атанасов (ДСБ). Той поясни с пример: някоя фирма решава да проучи потенциален бизнес-партньор. Поисква от съда удостоверение за актуално състояние и сред съдружниците вижда Бойко Борисов – своеобразна “реклама” за потенциалните бизнес-отношения; дори предпоставка за корупция: ако например някой търси бизнес-подстъп към дейността на общината, лесно би открил с кои фирми е свързан кметът и би използвал съответните бизнес-канали, за да си осигури неговата протекция.

“Това е недопустима реклама”, категоричен е Атанасов, тъй като името на публичната личност, редом с това на някоя фирма, би могло “да отключва врати”...

Портал ЕВРОПА попита прес-службата на столичната община за договора, показан от Борисов в отговор на сигнала на ДСБ. От там ни отговориха, че нотариалната заверка е поставена от нотариус Радостина ТЯНКОВА.

В Румъния обвиненията за корупция в местните власти (кметове на големи градове и общински съвети) водят до конкретни оставки и уволнения, припомня Портал ЕВРОПА:

  • На 10 юли тази година румънската Демократическа партия изключи обвинения в корупция заместник-кмет на град Ръмнику-Вълча – Николае Дику. Същата мярка ще бъде взета и спрямо кмета на окръжния град – Мирча Гутъу, ако се докаже неговата вина. Дику и Гутъу бяха арестувани по обвинение, че са поискали подкуп в размер от 50 000 евро от бизнесмен. Полицията задържала заместник-кмета на 7 юли в момента, в който получавал първия транш...
  • Преди 2 години тогавашният кмет на Букурещ Траян Бъсеску от Демократическата партия бе обвинен заради  приватизацията на 16 кораба през 90-е – той бе заподозрян в корупция около тази сделка, по времето на която е бил министър на транспорта. Кметът Бъсеску и 79 бивши министри и висши служители бяха обвинени в корупция. Според обвинението, получилите подкупи са лишили държавата от приходи за около 300 милиона долара.
  • През 2002 г. тогавашният румънски премиер Адриан Нъстасе, на базата на доклад за корупция, разпусна общинския съвет на Букурещ.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.