Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-07-2006

ВТОРО НАРУШЕНИЕ НА САКСКОБУРГГОТСКИ С ИМУЩЕСТВЕНАТА И ДАНЪЧНАТА МУ ДЕКЛАРАЦИЯ

Проф. Джеров: “Въпросът не опира толкова до глобата, а до морала”.

След като Портал ЕВРОПА пръв установи, че бившият министър-председател на страната Симеон Сакскобургготски е нарушил Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, като не е декларирал в годишната си имуществена декларация за 2004 г. пътуването с частния самолет на бизнесмена Пиерпаоло Черани: пътуване, за което самият Сакскобургготски призна в разгара на т.нар. “Савойска афера”, днес колегите от “Медиапул” установиха още едно негово нарушение, по което също се предвижда наказание по член 313 от НК:

Саксобургготски е декларирал повече имоти пред Сметната палата, отколкото пред данъчните служби, показа проверка на Mediapool. Според документите, с официалните подписи и печати на държавни институции е записано, че Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок не са декларирали пред данъчната и общинската администрация къщата в гр. Баня, където е постоянният данъчен адрес на бившия премиер Симеон Сакскобургготски още от 2001 г.

Според публичната декларация до Сметната палата, предоставена на Mediapool от Портал ЕВРОПА, при напускането на премиерския пост през август 2005 г., Симеон Сакскобургготски е декларирал, че същата година е станал собственик (заедно със сестра си Мария-Луиза Хробок) на “сграда 10 598 кв. м.” в гр. Баня.

“Не може един човек на различни места да декларира различни имоти. Когато имаш честно отношение към службите в една държава, винаги трябва да декларираш едно и също.” Това заяви за БГНЕС известният адвокат проф. Александър Джеров по повод информацията, че бившият премиер и лидер на НДСВ е подал различни имотни декларации пред Сметната палата и данъчните служби.

Джеров допълни, че когато един човек е от висшето държавно ръководство и е бивш министър-председател, въпросът не опира толкова до глобата, а до морала. Глобата си е глоба, но тук се нарушават и моралните принципи, заяви юристът. При невярно попълване или невярно попълнени данни се носи отговорност по член 313 от Наказателния кодекс, припомни Джеров.

Портал ЕВРОПА припомня, че пръв показа, че докладчикът за България в Европейския парламент – консерваторът Джефри ван Орден, който е и зам.-председател на Комисията по външни работи на ЕП, пише в декларацията си, че на 2 юни тази година е бил лектор на конференция за атомната енергетика във Варна, България по покана на “Булатом”, които са покрили разходите за нощувката и храната му предишната вечер; а в качеството му на докладчик е посетил Бургаския регион по покана на председателя на външната комисия на българския парламент г-н Соломон Паси и депутат, избран от региона, който “уреди настаняването и гостоприемството на 2 и 3 юни”. 

В графа “Допълнителна информация” Джефри ван Орден собственоръчно е описал три подаръка, получени от българските власти, по време на посещението му в страната в качеството му на докладчик, между 31 октомври и 4 ноември 2005 г. Сред подаръците разчитаме: “метален кинжал” и “поднос”.

"Както всеки редови финландец, така и високопоставените политици декларират доходите и имуществото си. Политиците – и всичко, което на пръв поглед може да е нерегламентирано. Има си власти, които имат компетенции и механизми за контрол на това, дали подадената информация е вярна. Ако не е – имаме механизми за наказване на тези хора, които дават грешна информация или укриват данни. Така че във Финландия това е нормална практика. И затова се учудвам, че в България е толкова трудно да се прилагат тези толкова тривиални практики, нормални във всяка демократична страна", каза за Портал ЕВРОПА посланикът на Финландия у нас Кауко Ямсен, в деня, в който неговата страна пое ротационното председателство на ЕС.

"Големият проблем е, че отвореността и прозрачността на обществото и политиците изглеждат много трудно постижими в България" - допълни Ямсен пред ТРУД днес, 17 юли, и алармира, че "Времето тече, остават още няколко седмици, а законодателството за деклариране на доходите и състоянието на обществени служители все още е в процес на приемане."

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.