Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
03-08-2006

БСП ПРОМЕНИ НАМЕРЕНИЕТО СИ ЗА “ЦАРСКИТЕ ИМОТИ”

  • БСП отстъпи пред НДСВ за реституираните имоти на Симеон Сакскобургготски. 
  • В другите източноевропейски страни аристократите само се надяват да получат обратно собствеността си.

БСП отстъпи пред НДСВ за реституираните имоти на Симеон Сакскобургготски и в окончателния доклад на комисията за "царските имоти" няма да присъстват заключенията, че са върнати неправомерно, както и препоръката за изготвянето на специален закот, съобщава Mediapool. Премиерът Станишев оказа безпрецедентен натиск върху председателя на комисията Пламен Ранчев и останалите представители на БСП проектодокладът да бъде променен в името на политическия компромис. Яне Янев от ОДС заяви, че НДСВ е заплашило да се оттегли от тройната коалиция, ако не бъдат направени исканите промени.

Ранчев призна, че е отстъпил и комисията ще внесе в пленарната зала само доклад със стенограми от заседанията си, без проект за това кои имоти са върнати законно и кои не.

Той съобщи за Mediapool, че в доклада ще пише: "институциите са използвали за основание за връщането на имотите решението на Конституционния съд (КС) и до момента актовете не са атакувани в съда".

Според Ранчев временната комисия и парламента не са органите, които могат да установят законността на връщането на имотите.

Едно от предизборните обещания на БСП бе именно разследването на царските имоти, но влизането на НДСВ в управляващата коалиция промени намеренията на социалистите.

По-рано Ранчев бе категоричен, че предоставените документи и факти показват, че Сакскобургготски владее незаконно имотите, които все още са държавна собственост. Тези изводи се подкрепят от всички останали членове на временната комисия с изключение на представителите на НДСВ.

В предшните предварителни доклади имаше препоръка да бъдат върнати само тези имоти, за които лидерът на НДСВ може да докаже правото си на собственост.

Представители на НДСВ са поискали от коалиционните си партньори в решението на комисията да бъде записано, че при връщането на имотите имоти "оторизираните органи са действали съобразно правомощията си да тълкуват и прилагат законите и решението на КС от 1998 г."

Според представители на комисията това напрактика означава изопачаване на доклада й, тъй като искането да бъде записано, че цялата процедура за връщането е започнала през 1998 г., тоест преди управлението на НДСВ. Преди идването на власт на Сакскобургготски обаче му е върнат само двореца "Врана", всички останали имоти са върнати през 2003 г.

Зам.-главният прокурор Камен Ситнилски заяви днес пред Mediapool, че "има основания за образуване на досъдебно производство за "царската болница" и "царските имоти".  Той заяви, че това е негова лична позиция, тъй като проверката по двете преписки все още не е завършена.

Преди това главният прокурор Борис Велчев обясни, че проверката цели да се проучи дали връщането на имотите е станало законосъобразно и с представяне на истински документи за собственост. Според Велчев другите проблеми около казуса не са от компетенцията на прокуратурата, а главно на политическата власт.

Както се вижда обаче парламентът и правителството нямат желание да се обвързват с тези проблеми.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ:

Анализ на Агенция "Франс прес" от преди няколко дни констатира, че източноевропейските аристократи се надяват да могат да получат обратно собствеността си.

Анализът, цитиран от Deutsche Welle, споменава Полша като единствената източноевропейска държава, в която няма закон за реституция или компенсация за ограбването на гражданите от комунистическата държава. Две трети от поляците са срещу реституцията: "Хората казват: защо някакъв си граф, който живее в замък, ще си получи обратно собствеността, докато ние се гърчим на 30 кв.?" - пише АФП. Единствената възможност да си върнеш бившата собсетвеност в Полша е да докажеш пред съда, че национализацията е била в нарушение на валидното тогава право. Но досега имало само няколко такива случая.

В Румъния 90 процента от подадените 128 000 молби за реституция са били отхвърлени. Неколцина обаче постигнаха успех: 58 години след национализацията му през май замъкът Бран, известен по света като замъка на Дракула, бе върнат на собствениците му от фамилията Хабсбург.

В съседна България бившият монарх Симеон Сакскобургготски се възползва от едно решение на Конституционния съд от 1998, позволяващо възстановяване на одържавената царска собственост.

През 1991 Унгария стана първата посткомунистическа страна, която прие закон за частична реституция. Подадени бяха над 800 000 молби и бяха изплатени общо 207 милиона евро обезщетения. Три години по-късно последва втора вълна от обезщетения.

Особено сложно е връщането на собствеността в Чехия, където прокудените след войната судетски немци бяха отчуждени без право на обезщетение. Само който може да докаже, че не е от немско семейство или че семейството му е участвало активно в съпротивата срещу нацизма може да се надява на нещо.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.