Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-08-2006

БРИТАНСКАТА ПРЕСА СЪОБЩАВА ЗА “ЧЕРЕН ПАЗАР” НА БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ

Вестниците във Великобритания през почивните дни отразяват българската политика при даване на гражданство, съобщава "Дневник".

"България раздава паспорти на хиляди чужденци от държави извън ЕС и така им дава възможност да работят свободно във Великобритания, след като страната стане член на съюза след по-малко от пет месеца. Либералните процедури за даване на гражданство се използват от корумпирани държавни служители, които по скоростна процедура могат да ви снабдят с паспорт за по-малко от 100 паунда. Това само подхранва и без това растящите страхове на Острова и в Западна Европа, че се задава вълна от имигранти с румънски и български паспорти, част от които са с криминално досие".

Така започва разследване на лондонският в. "Сънди Телеграф", публикувано в съботния му брой. "Контролът над влизането във Великобритания е зависим от интегритета на паспортните системи в другите държави от ЕС. Това е още един аргумент срещу отварянето на нашия пазар на труда за България и Румъния, докато това не направят всички от Евросъюза едновременно", заявява сър Андрю Грийн, председател на неправителствената организация "Майгрейшънуоч".

Собственик на частна посредническа агенция твърди, че само срещу 130 евро (87 паунда) може да осигури български паспорт на 99% от клиентите си. Още малко може да струва изкарването на медицински свидетелства, включително тестове за СПИН, без кандидатът изобщо да се явява на тях. "Разполагаме с чудесни контакти с властите и предоставяме всичко - дори превоза до София, както и фалшива адресна регистрация за вписване във всички документи, продължава "предприемачът", който дори рекламира услугите си в пресата. От кандидата се изисква само да покаже свидетелство за раждане, че не е осъждан и да подпише декларация, че е от български произход. Процесът отнема до една година, но срещу по-голяма такса може да мине по ускорена процедура. Македонците и православните християни обикновено нямат проблеми и властите се заяждат само за мюсюлманите. В този случай цената може да скочи до 10 хиляди евро и процесът става доста по-сложен."

Над 20 хиляди души от страни като Молдова и Македония са станали български граждани през последните пет години и поне 55 хиляди чакат на опашката, продължава изданието. По принцип схемата е създадена от правителството в София за подсилване на връзките с българските малцинства в съседните държави. Но "Сънди Телеграф" цитира кандидати, които открито признават, че нямат нищо общо с българите, но са мотивирани от перспективата по-лесно да си намерят работа в Европа.


В Скопие 34-годишен охранител казва, че "би било глупаво да не пробвам да се сдобия" с български паспорт. "Нямам и капка българска кръв, но знам, че добре се печели в охранителния бизнес във Великобритания. Чел съм как се уредиха поляците там", разказва македонецът. "Не искам повече да съм втора категория гражданин. Със съпругата ми много обичаме да пътуваме, а сдобиването с шенгенска виза е истинско мъчение. Това е и единствената причина да кандидатствам за български паспорт", разкрива пред агенция Франс прес 43-годишната македонска адвокатка Гордана Соневска. "Това е остатък от романтично-националистическата политика. Предполагам, че след като научи за тази практика, ЕС ще я прегледа и ще държи България да изпълнява определени стандарти, вместо да раздава безразборно паспорти", казва бившият външен министър Любомир Фръчковски


В Молдова етническите българи са едва 1.9% от четиримилионното население, но срещу 600 евро практически всеки молдовец може да се сдобие с български паспорт чрез посредническа агенция. "Сънди телеграф" потърси посредническа агенция чрез молдовски вестник и научи, че е достатъчно само молдовско свидетелство за раждане, лична карта и декларация за български произход. Огромното мнозинство са румънци, но Румъния е наложила строги ограничения върху даването на свои паспорти на молдовците. В Кишинев 26-годишен студент разказва, че е невъзможно да вземе румънски паспорт и затова се насочил към български, с какъвто се сдобил за по-малко от година. "По-скъпо е, но мисля че е добра инвестиция, защото искам да се махна оттук и да работя в ЕС."

 Агенция Франс прес също се включи в разследването на българските паспорти. Тя цитира Стефан Николов от Агенцията за българите в чужбина, според когото администрацията е затисната от заявления и макар че проверките са строги, "вероятно голяма част от документите са със съмнителна валидност". Македонците обаче са специален случай - за тях Николов обяснява, че "всеки македонски гражданин, който не твърди, че е албанец или сърбин, има право да декларира български произход, което е акт, свързан с историческата реалност на общия ни етнически произход", съобщава "Дневник".

От вътрешното министерство в Лондон обясняват, че решение за достъпа на българи и румънци до трудовия пазар на страната ще бъде взето през октомври след доклада на Европейската комисия от 26 септември. "Всяко решение ще зависи от различни фактори, включително нуждите на пазара, последиците от разширяването от 2004 г. и позициите на другите държави", заявява говорителят на Хоум офис, цитиран от в."Дейли експрес".

Лондонският "Гардиън" писа в събота, че министърът на вътрешните работи Джон Рийд, подкрепен от заместник-министъра, отговарящ за трудовата заетост и пенсионното дело Джон Хатън, обмислят временна забрана. Срещу плана се обяви министърът за Европа Джеф Хун, който смята, че това би означавало неспазване на поетите обещания към тези страни. Няма точна оценка за броя на очакваните румънци и българи, но прогнозите варират от 40 000 до 300 000. Засили се и тревогата за трафика на хора и нивото на организираната престъпност в България и Румъния, продължава "Гардиън".



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.