Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-08-2006

ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧНА ДВЕ ДЕЛА ЗА “ЦАРСКИТЕ ИМОТИ”

Софийска градска прокуратура потвърди, че са образувани две досъдебни производства за извършени престъпления от длъжностни лица във връзка с връщането на т. нар. "царски имоти", съобщава Mediapool.

Първото дело е срещу длъжностни лица от Столична община, които са нарушили и не са изпълнили служебните си задължения. Делото е относно връщането на двореца "Врана" по времето на бившия столичен кмет Стефан Софиянски.

Второто досъдебно производство е за връщането на имотите "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" от бившия областен управител Олимпи Кътев, сега депутат от НДСВ. Делото е срещу  длъжностни лица от Областна администрация - София област, които са нарушили и не са изпълнили служебните си задължения.

И в двата случая обвиненията са по член 282 ал.2 във връзка с ал. 1 на Наказателният кодекс, който предвижда, че  длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, точка 6, или с пробация.

Ако от деянието са настъпили значителни вредни последици или е извършено от лице, което заема отговорно служебно положение, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, точка 6.

В съобщението на Софийска градска прокуратура се казва, че делата са образувани на 23 август.

По-рано днес НДСВ изрази задоволство, че темата за царските имоти излиза от сферата на "политическото празнословие" и влиза в сферата на съдебната система, която единствено може да се произнесе по гражданско-правен казус. "По този начин най-накрая ще приключи този политически фарс и манипулациите, с които някои политици се занимават през последните месеци", коментира депутатът от НДСВ Минчо Спасов.

Олимпи Кътев изтъкна, че реституцията на царските имоти е направена по същия начин, както са върнати имотите на останалите хора. "За 4 години съм върнал имоти на много хора", допълни Кътев.

Както стана ясно от документите, разгледани от временната парламентарна комисия за царските имоти, "Ситняково" и "Саръгьол" са върнати на лидера на НДСВ и бивш министър-председател без представен акт за собственост. За двореца "Царска Бистрица" актът за собственост е на интендантството.

Според предварителна информация двете дела са срещу двама души от администрацията на Софийската областна управа, един от правната дирекция на Министерски съвет и председателя на поземлената комисия в Самоков.

Не е ясно дали има данни да се иска разследване и на бившия областен управител на София - област Олимпи Кътев и на бившия столичен кмет Стефан Софиянски, които сега са депутати.

Днес преди съобщението за образуването на делата, Стефан Софиянски заяви, че не се притеснява, тъй като "Врана" е върнат с решение на Конституционният съд. "Аз съм длъжен да изпълнявам решенията на съда и имотът е върнат във вида, в който е конфискуван", заяви той.

Портал Европа припомня, че на 17 август Народното събрание прие доклада на временната комисия за царските имоти, в който бе записано, че собствеността е върната въз основа на решение на Конституционния съд от 1998 г.

Рзследването на връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски бе едно от предизборните обещания на БСП. След влизането на НДСВ в тройната коалиция и с цел запазването й премиерът Станишев промени позицията си. На 17 август само петима депутати от БСП гласуваха против приемането на доклада в този му вид. От дясната опозиция предложиха връщането на "царските имоти" да стане чрез специален закон, но мнозинството отхвърли проектите на ОДС и ДСБ.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.