Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
07-09-2006

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕПУТАТ КРИТИКУВА РЕН ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

По време на вчерашната пленарна сесия на Европейският Парламент либералният депутат Виктория Мохачи се срещна с комисарят по разширяването Оли Рен. Централен въпрос в дискусията им беше състоянието на ромите в България и Румъния, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Мохачи атакува меката позиция, заета от Комисията по въпроса за ситуацията на ромите в България и Румъния. „Изключително мекият тон използван от Комисията, комбиниран с ограниченият прогрес, постигнат от българското и румънското правителство по въпроса за ромите, се балансират само от неуморните усилия на някои депутати в ЕП, които непрекъснато оказват натиск върху Комисията да разглежда по-реалистично ситуацията в двете страни", посочи Мохачи.

Тя поиска от Оли Рен да остане на твърда позиция спрямо отговорностите на двете страни-кандидатки за техните ромски малцинства, независимо, че редица страни от ЕС също не изпълняват задълженията си за справянето с дискриминацията и социалното изключване на ромите. „Докато Комисията има възможността да налага по-високи стандарти за човешките права на страните, особено в процеса на присъединяване, тя трябва да използва възможността и да избегне проблемите, които могат да се появят по-късно"

Само през последните месеци в Румъния е съобщено за три случая на полицейско насилие. Освен това данните за заетостта и образованието в двете страни продължават да показват признаци на влошаване. Приблизително 90 % от ромите са безработни. Ромските деца продължават да бъдат насочвани към специални или сегрегирани училища.

Подчертавайки важната роля, която Комисията има в наблюдаването на човешките права в кандидатстващите страни, Мохачи обясни, че дори родната й Унгария не успява да изпълни всичко, което е обещала за подобряването на положението на ромите в процеса на присъединяване. Десегрегацията, премахването на гетата и включването на ромите в процесите на взимане на решения на министерско ниво, са все политики, които са били започнати и изоставени, не са били започнати въобще, или не са довели до съществена промяна.
 
Освен това страните от ЕС, които участват в програмата Десетилетие на включването наромите, като Словакия и Чехия, и които получават допълнителни средства от структурните фондове, не успяват и до сега да изпълнят ангажиментите си.

По подобен начин и ромите, живеещи в Испания, Германия, Франция, Дания и Великобритания, са изправени пред високи нива на дискриминация и дори в някои случаи на сегрегация.

Портал ЕВРОПА припомня, че представители на ЕП изпратиха писмо до премиера Станишев и столичния кмет Борисов против разрушаването на ромски гета в София, което и отложи събарянето на постройките.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.