Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-09-2006

ПРИОРИТЕТ В ЧЕТВЪРТАТА СЕСИЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ БЪДЕ ЧЛЕНСТВОТО В ЕС

Членството на България в ЕС бе в основата на речите на лидерите на парламентарните групи при откриването на четвъртата сесия на Народното събрание, съобщава News.bg.

Приемането на четвъртата поправка на Конституцията, поискана и от Брюксел, бе обявено като приоритет както на управляващите, така и на опозицията.

Лютви Местан от НДСВ, Анелия Мингова от НДСВ и Михаил Миков от БСП заявиха, че предложението за поправки в Конституцията ще бъде внесено до края на месеца.

Сред очертаните от Миков приоритети са продължаването на финансовата децентрализация, отчетност и прозрачност в работата на регулаторните органи и приемането на първият европейски бюджет на страната.

Председателят на парламентарната група на левицата Михаил Миков обяви, че се търси по-голяма ефективност и отчетност на съдебната власт, въпреки ожесточената съпротива на "магистратокарцията" и нейните представители, включително и в КС, съобщава Mediapool. Миков допълни, че само след броени дни и "последните останки от политическата кохорта на Иван Костов" ще освободят този достоен орган от недостойното си присъствие.

Лидерът на ДСБ обвини левицата, че отправя реваншистки сигнали към КС и не се е вслушала в предупрежденията както на опозицията, така и на ЕС, че посяга на независимостта на съдебната власт с гласуваните конституционни поправки.

Конституционният съд отмени вчера правото на Народното събрание да освобождава предсрочно главния прокурор и ръководителите на двете върховни съдилища. Очаква се днес да бъде обявено самото решение и мотивите към него, както и по другото дело - във връзка с разширените правомощия на правосъдния министър. Двете дела бяха образувани след сезиране от страна на Върховния касационен съд - ход, който бе приветстван от еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини.

Лидерът на ОДС Петър Стоянов заяви, че на мястото на управляващите не би се гордял толкова с предстоящата четвърта поправка, тъй като тя не би била необходима, ако предишната поправка е била добра. Според него пречка за това е отказът на управляващите да изслушват и приемат основателните критики и предложения на опозицията.

Като приоритет на настоящата сесия той посочи второто четене на Закона за досиетата - за да може на прага на ЕС България да се раздели с миналото, което й пречи, поясни той.

Лидерът на ДСБ Иван Костов също изтъкна еврочленството на страната като национален приоритет, но прогнозира, че постигането му ще е членство по милост.

"Ако все пак страната ни стане член на ЕС, то ще е не поради нейните постижения, а по силата на това, че станахме част от петото разширение през 1999 г., и по силата на неговата политическа инерция", поясни Костов.

Трябва да признаем, добави той, че локомотив на това разширение днес е Румъния.

Костов изтъкна, че Европейската комисия отправя към нас строги предупреждения, че няма да бъдат давани на корумпирани български управници европейски пари.

Лидерът на ДСБ предупреди, че през 2007 г. България ще е най-бедният член на ЕС, който ще плаща повече пари за членски внос, отколкото ще получава и нарече членството на страната - ощетяващо ни членство.
Костов заяви, че ако България бъде приета с предпазни клаузи на 1 януари, ДСБ ще поиска вот на недоверие на правителството.

Единствено парламентарната група на Атака открои други приоритети пред народното събрание.  Според Павел Шопов най-големите проблеми на страната са отдаването на концесии на чужди фирми на важни обекти на практика без заплащане и липсата на следприватизационен контрол.

Според оценката му управляващите са безсилни в борбата с престъпността, макар че България се превръща в полицейска държава.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.