Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-09-2006

МАЙКЪЛ ЛИЙ: ЕК НЯМА ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДПАЗНИТЕ КЛАУЗИ НА 26 СЕПТЕМВРИ

ЕК няма да вземе решение за налагането на предпазни клаузи в доклада си за датата на присъединяване на България и Румъния, съобщи ръководителят на дирекция "Разширяване" при Комисията Майкъл Лий, цитиран от Netinfo.

По време на последното заседание на съвместния парламентарен комитет "България - ЕС", проведено вчера, Лий бе категоричен, че на 26 септември Европейската Комисия ще даде ясна препоръка за датата на присъединяването ни, както и за възможните съпътстващи мерки.

Според Майкъл Лий дори да бъдат обсъдени предпазни клаузи, те вероятно няма да бъдат използвани веднага. Той уточни, че докладът на 26 септември ще прави "анализ на постигнатия напредък" и ще съдържа "препоръка за датата" на присъединяване. В документа ще се припомнят също всички мерки, които биха могли "да бъдат използвани в краен случай от Комисията, за да защити политиките на ЕС или средствата на данъкоплатците", добави Лий.

Директорът на дирекция "Разширяване" все пак не изключи възможността по-късно да бъде взето решение за прилагането на тези мерки, като това може да стане преди или след присъединяването на двете страни.

"След майския доклад българските власти не са пожалили усилия и са постигнали резултати в редица области", обяви Лий. Той посочи селското стопанство, интелектуалната собственост, свободното движение на хора и услуги.

Според него прогрес има в т. нар. "чувствителни области": съдебната реформа, борбата с корупцията, организираната престъпност и прането на пари.

"Сега обаче искаме конкретни, видими резултати, искаме на обвинените да бъде потърсена отговорност", продължи той и добави, че все още има много случаи на корупция по високите етажи на властта и те трябва бързо да отидат в съда, а той на свой ред бързо да се произнесе.

Като негативи за България дни преди доклада Лий посочи неприетия гражданско-процесуален кодекс и липсата на ясно решение за промяна в Конституцията, което да гарантира независимостта на съдебната власт.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин каза в обръщението си към парламентарния комитет, че новоприетите структурни закони в съдебната система вече дават резултати и че България ще бъде готова в срок с поетите ангажименти.

Последното заседание на комитета продължава и днес като се очаква да бъде приет заключителен документ, призоваващ за безусловно присъединяване на България към ЕС на 1 януари 2007г.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.