Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
18-09-2006

РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ В ОЧАКВАНЕ НА 26 СЕПТЕМВРИ

Присъединяването на Румъния към ЕС на 1 януари 2007г. ще стане ясно едва след публикуването на мониторинговия доклад на ЕК на 26 септември, като членството на страната е вече почти сигурно, но най-вероятно ще бъде придружено с налагането на някои предпазни клаузи, съобщава румънският вестник "Адевърул", цитиран от "Фокус".

Вестникът пише, че Европейската комисия очаква от Румъния да приеме законопроекта за създаване на агенция за контрол върху доходите на обществените служители във варианта, предложен от министъра на правосъдието Моника Маковей.

Пред "Адевърул" Фрисо Роскам Абинг, говорител на комисаря по правосъдието Франко Фратини, заявява, че приемането на този законопроект би имало силно положителен ефект върху корупцията на високо ниво.

На 26 септември комисията може да направи предложение да бъде отложено признаването на решенията на румънските съдебни органи в другите страни от съюза, както и продължаване на наблюдението на хода на реформите в правосъдието, отбелязва изданието.

Също така, Румъния рискува да получи частична предпазна клауза във ветеринарната област, ако до края на годината не бъдат ликвидирани всички 480 огнища на чума по свинете, регистрирани на територията на страната. Остава проблемът и с качеството на млякото, произведено в Румъния, като едва 30 % от това производство отговаря на стандартите на общността.

Възможно е също фондовете за селските стопани да бъдат намалени с една четвърт, в случай че румънските власти не изпълнят ангажиментите си и не осигурят гаранции за правилното разпределение на средствата, посочва вестникът.

Портал ЕВРОПА припомня, че в края на миналата седмица по време на последното заседание на съвместния парламентарен комитет "България-ЕС", ръководителят на Дирекция "Разширяване" към ЕК Майкъл Лий съобщи, че в доклада на 26 септември няма да бъде предложено налагането на предпазни клаузи. Според него двете страни ще влязат в ЕС на 1 януари, като ще им бъде дадена отсрочка до началото на април за да изчистят нерешените проблеми.

На срещата между българският външен министър Ивайло Калфин и комисарят по разширяването Оли Рен са били обсъдени възможностите за налагане на "придружителни мерки" на страната ни, като Калфин съобщи, че през първите три години от членството България ще бъде позложена на изключително строг контрол.


По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.