Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-10-2006

ШИРАК ПРИЗОВА ТУРЦИЯ ДА ПРИЗНАЕ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ

Френският президент Жак Ширак не обърна внимание на чувствата на турците при първата си визита в Армения, като призова Турция да признае „геноцида", преди да се присъедини към ЕС, съобщава Euobserver.

„Трябва ли Турция да признае геноцида над арменците за да се присъедини към ЕС?", запита Ширак. „Вярвам, че трябва да го направи. Всяка държава расте от признаването на драмите и грешките в миналото. Може ли някой да каже, че Германия, която искрено призна Холокоста, е изгубила политически кредит? Тя порасна."

Френският президент направи коментарите в Ереван в събота по време на церемония за поднасянето на венци пред Мемориала на Геноцида. След това в Музея на Геноцида Ширак написа в книгата за посетители само една дума: „Помнете".

Армения заявява, че турските войски са избили 1.5 милиона арменци между 1915г. и 1917г., докато турското правителство и учебници по история твърдят, че 300 хиляди арменци и 300 хиляди турци са загинали в този период по време на „гражданска война" в региона.

Петнадесет страни, сред които Франция, Швейцария, Русия и Аржентина, до сега са определили убийствата като „геноцид"- определен от ООН като „насилствени действия, целящи да унищожат изцяло или частично национална, етническа, расова или религиозна група".

За сега изявленията на Ширак не са получили отговор от турска страна. Коментарите му надскачат официалната позиция на ЕС, който поставя като условия за членството на Турция подобряване на демократичните стандарти в области като свобода на словото и религията, правата на жените и вдигане на блокадата за кипърски кораби. Брюксел обаче не включва въпроса за признаването на арменския геноцид като условие.

През миналата седмица депутатите в Европейския Парламент приеха критичен доклад за напредъка на Турция, като изключиха клаузата за признаване на геноцида над арменците поради страх от предизвикването на националистически отзвук.

Портал ЕВРОПА припомня, че на 10 май тази година българското Народно събрание отхвърли с 81 гласа „против" проект на декларация за признаване на геноцида над арменците. В подкрепа на декларацията се обявиха 56 народни представители, а 33 се въздържаха.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.