Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
02-10-2006

НОМИНИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР ЩЕ СТАНЕ СЛЕД 20 ОКТОМВРИ

Номинирането на еврокомисар от България ще е след 20 октомври, съобщиха днес от пресслужбата на Правителството.

В съобщението се посочва, че премиерът Сергей Станишев е получил писмо от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че може да започне процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар. Писмото е връчено от Барозу на 27 септември заедно с доклада на ЕК.

"Много е важно да си сътрудничим и да се консултираме за избора на подходящия кандидат за комисар от българска страна", пише в писмото на Барозу до Станишев.

Барозу посочва, че изборът на комисар "трябва да стане след формалното потвърждение на датата за членство 1 януари 2007 г. по време на предстоящата срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на ЕС и присъединяващите се държави, която ще се състои в Лахти, Финландия, на 20 октомври".

Заедно с българската номинация председателят на ЕК трябва да получи и изявленията на бъдещия комисар за личните му интереси, включително и информация за предишните и настоящите му дейности, за финансовото и имотно състояние. Барозу трябва да получи и данни за финансите и имотното състояние на съпруга или съпругата ако кандидата има такива.

Данните ще бъдат направени достъпни за обществото чрез публикуването им на интернет страницата на Европейската Комисия.

ЕК поставя изисквания към комисаря и да бъде почтен и да изпълнява задълженията си професионално. "Трябва да знаете, че от Европейския парламент могат да изискват още информация, за да се докаже пригодността на кандидатите да изпълняват задълженията си в Еврокомисията и особено данни относно политическата им дейност, бизнеса и финансовите им интереси".

Европейският Парламент ще гласува българския и румънския комисари на 4 януари.

Миналата седмица румънската преса обяви, че подобно писмо е получил и премиера на Румъния Калин Попеску Таричану. Тогава обаче от пресслужбата на премиера Станишев обясниха, че не знаят за такъв документ и затова не го оповестяват. Сега обаче той бил намерен заедно с другите книжа в кабинета на Станишев, съобщават от Mediapool.

Въпросът с излъчването на еврокомисар от българската страна все още не е обсъждан на политическо ниво, твърдят от БСП, НДСВ и ДПС. Политическият съвет на управляващата коалиция ще обсъжда темата до месец. Според публикации в медиите социалистите предпочитат да номинират за еврокомисар две свои посланички - Ирина Бокова или Меглена Плугчиева.

Вчера бившият външен министър и заместник-председател на НДСВ Соломон Паси обяви, че партията му предлага Меглена Кунева за европейски комисар.

Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин обаче не се съгласи. "Аз самият бих дал много по-добри предложения от това за г-жа Кунева", репликира той. По думите му България трябва да определи човек, който е "силен не само като експерт, но и като национални предимства в ЕС, с които бихме могли да допринесем.", съобщиха от Mediapool.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.