Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-10-2006

ЕС КРИТИКУВА РУСИЯ

Отношенията на ЕС с Русия бяха един от основните акценти на срещата на външните министри на 25-те, продължаваща и днес. На започналата вчера в Люксембург среща те трябва да подготвят неформалната среща на високо равнище на съюза, която ще се проведе в петък във финландския град Лахти. Там се очаква 1 януари 2007 г. да бъде потвърдена като дата за присъединяване на България и Румъния в ЕС, съобщава „Дневник".

В Люксембург беше представена проекторезолюция, в която с изключително остър тон се коментират отношенията между Русия и Грузия. Страните членки изразиха "сериозното си безпокойство" от икономическите, политическите и хуманитарните последствия, които може да има за Грузия дипломатическият курс, поет от Москва. В проекторезолюцията, която ще бъде разгледана в петък, ЕС призовава Русия да не предприема по-нататъшни действия срещу грузински граждани. В декларацията се визира решението на Москва да експулсира грузинските граждани от своя територия. Напрежението между Москва и Тбилиси ескалира, след като Грузия арестува четирима руски военни по обвинение в шпионаж. Обтегнатите отношения между двете страни продължиха и Русия взе ответни мерки, въпреки че четиримата бяха освободени.

Основният проблем пред съюза е, че Брюксел се нуждае от подкрепата на Москва за важни проблеми като енергийната стабилност на Европа и положението в Иран, Северна Корея и Косово. Именно поради тази причина анализатори прогнозират, че под натиска на финландското председателство на ЕС могат да се очакват промени в тона на документа, които да бъдат направени в последния момент. Хелзинки настоява за по-мека позиция и поради факта, че на срещата на върха на 25-те в Лахти на официалната вечеря ще присъства и руският президент Владимир Путин.

В същото време в Лондон председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу призова страните от ЕС да заемат твърда позиция срещу Русия по време на срещата с Путин по въпросите на блокадата на Грузия, убийството на журналистката Политковская и подписването на Енергийната харта, съобщава News.bg.

"Аз не искам да се показва враждебност към Русия, но вярвам, че е погрешно да се мисли, че ние можем да подобрим отношенията си с Русия, отстъпвайки от своите принципи", заяви той.

„Аз съм за това, ние да поискаме от господин Путин да обезпечи правосъдието по отношение на тези, които убиха журналистката Политковская", допълни председателят на ЕК.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.