Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
17-11-2006

СТРАТЕГИЯТА ЗА РАЗШИРЯВАНЕ НА ЕС ПОДЛОЖЕНА НА КРИТИКИ

Председателят на комисията по външни работи на Европейския парламент подготвя язвителен отговор на наскоро публикуваната стратегия на Европейската комисия по разширяването на съюза, съобщава Euobserver.

Краткият доклад, който все още е в работна форма, остро порицава комисията за избягването на трудните решения за бъдещото разширяване на съюза: „съжалявайки за неуспеха да бъдат представени сериозни анализи по въпросите, които трябва да бъдат решени, преди ЕС да продължи със следващите разширявания".

Подготвен от депутата Елмар Брок, документът, за който са предложени около 200 поправки, посочва, че комисията е избегнала всички трудни проблеми като какво трябва да се прави с институционалната реформа, как да се плаща за бъдещото разширяване и какви политически критерии трябва да формират основата за бъдещите решения.

Докладът на комисията „не се занимава сериозно с финансовите въпроси на бъдещите разширявания", заявява Брок в доклада и призовава правителствата „смело да се обърнат към институционалните, финансовите и политическите фактори", които трябва да създадат основата за решенията по бъдещите разширявания.

Текстът определя като незадоволителна и главната част от стратегията на комисията - дефиницията за интеграционен капацитет, или способността на ЕС да приема нови страни-членки.

В доклада си от миналата седмица ЕК дефинира интеграционния капацитет като „определян от развитието на политиките и институциите на ЕС и от превръщането на кандидатите в добре подготвени страни-членки".

Националните правителства поискаха от комисията да определи окончателно факторите за интеграция след поредица разгорещени дискусии доколко благосъстоянието на ЕС трябва да бъде взимано предвид, преди да бъде одобрено следващото разширяване.

С присъединяването на България и Румъния през януари и редицата страни от Западните Балкани, както и Турция, Брок посочва, че „прекомерното напрежение върху вътрешния капацитет на ЕС може да отслаби съюза вътрешно и външно и това не може да бъде компенсирано от увеличения общ размер на блока".

Освен това страните-членки се призовават да бъдат много по-твърди при следващите преговори за присъединяване и трябва да вземат „много по-активна роля в наблюдаването на процеса на присъединяване".

Проектодокладът, който ще бъде обсъден в комисията по външни работи на ЕП на 23 ноември и ще бъде обсъден в пленарна зала на 13 декември, също така настоява комисията да даде „ясни препоръки" преди срещата на лидерите на ЕС, по въпроса какво да се прави с Турция, ако тя не нормализира отношенията си с Кипър.

 



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.