Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-11-2006

СИМЕОН САКСКОБУРГГОТСКИ СТАВА ВЕЛИК ОФИЦЕР НА ПОЧЕТНИЯ ЛЕГИОН

Най-високото френско отличие се връчва на лидера на НДСВ от бившия френски президент Валери Жискар д'Естен. Церемонията е обявена за от 19.30 часа наше време в българското посолство в Париж днес.

"Това е една от най-висшите степени на отличието, която президентът има право да връчва само на 7 души годишно" - се казваше в прес-съобщение на НДСВ, разпространено още на 6 юли.

Симеон Сакскобургготски получава отличието с декрет на френския президент Жак Ширак.

Девизът на ордена е "Чест и родина".

Повече за моралните измерения на Ордена на Почетния легион вижте в рубриката "Анализи" на Портал ЕВРОПА.

Пред Портал ЕВРОПА Юг Море, заместникът на говорителя на френския президент Жак Ширак, уточни, че Сакскобургготски е предложен за Велик офицер на Почетния легион през 2005 г. от министъра по европейските въпроси на Франция Катрин Колона.

В писмото, с което го информира за решението на президента, министърът по европейските въпроси на Франция  Катрин Колона посочва мотивите " Вашата преданост  по време на цялата Ви блестяща кариера, дейността Ви за европейската кауза, както и за сближаването на България с Европейския съюз." - се казваше още в прес-съобщението на НДСВ от лятото.

Декретът на Жак Ширак, утвърждаващ предложението, е от месец март 2006 г., потвърди  Юг Море (Hugues MORET). Той каза пред Портал ЕВРОПА, че за връчването на Ордена е избран бившият френски президент Валери Жискар д'Естен. "Не, г-н Ширак няма да връчи лично това отличие, то не е свързано с президенството, то ще се състои в българското посолство", подчерта Юг Море.

Д'Естен, е носител на този орден, но в най-висшата му степен - Велик кръст, тъй като е бил Велик майстор на Ордена в качеството си на държавен глава на Република Франция, поясниха от екипа на Сакскобургготски.

Заместникът на говорителя на Ширак се затрудни да отговори на въпроса, дали Орденът на Почетния легион е бил връчван през годините на чуждестранни граждани, които в качеството си на държавници са попълвали невярно имуществените си декларации. "Но той не е осъден, нали?", коментира Юг Море. Високопоставеният служител в Елисейския дворец потвърди, че носителите на Почетния легион трябва да са личности с висок морал и достойнство.

Припомняме, че Портал ЕВРОПА пръв установи, че бившият министър-председател на страната Симеон Сакскобургготски е нарушил Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, като не е декларирал в годишната си имуществена декларация за 2004 г. пътуването с частния самолет на бизнесмена Пиерпаоло Черани: пътуване, за което самият Сакскобургготски призна в разгара на т.нар. "Савойска афера".

Проверка на Портал ЕВРОПА установи, че в указанията за попълване на декларациите изрично се казва, че "...се посочват разходите през календарната година за обучение, пътуване извън страната и други плащания с единична цена над 500 лева, когато те не са платени със собствени средства или със средства на институцията, в която заемат длъжността." На 20 юни 2006 г. Симеон Сакскобургготски коментира: "Черани има или чартъризира малък самолет. Когато премиерът на Италия Силвио Берлускони ме покани да присъствам на увертюра в Миланската Скала, аз имам малко време и той каза, че ще изпрати самолета, за да имам достатъчно време, и това ми се стори нещо нормално. Посещението не ми се стори като служебно, за да искам правителствения самолет, а за тези неща съм страшно акуратен". "Това е уговорка между нашия премиер и премиера на Италия, да бъде изпратен самолет от Черани. Поканата дойде от премиера Силвио Берлускони", потвърди и зам.-председателят на НДСВ Пламен Панайотов в "Коритаров лайф" на 27 юни по "Нова телевизия" и Радио "Нова Европа".

Обаче на 7 юли на парламентарен контрол стана ясно, че Дирекция "Държавен протокол" няма в архива си информация за това, че българският премиер Симеон Сакскобургготски е бил поканен по официален път чрез протокола на Външно министерство на представление на "Ла скала" в Милано, Италия. "Частните пътувания на министър-председателите имат политическо значение", обясни тогава външният министър Ивайло Калфин.

Портал ЕВРОПА откри на интернет-сайта на правителството официална информация от същата дата, 7 декември 2004 г., в която се съобщава, че министър-председателят ще присъства на откриването на обновената сграда на Миланската скала, "по покана на кмета на Милано Габриеле Албертини". От годишната имуществена декларация от 2004 г. на Симеон Сакскобургготски става ясно, че той не е бил в командировка в чужбина на този ден - 7 декември 2004 г.

Колегите от "Медиапул" установиха още едно негово нарушение, по което също се предвижда наказание по член 313 от НК: Саксобургготски е декларирал повече имоти пред Сметната палата, отколкото пред данъчните служби, показа проверка на Mediapool. Според документите, с официалните подписи и печати на държавни институции е записано, че Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок не са декларирали пред данъчната и общинската администрация къщата в гр. Баня, където е постоянният данъчен адрес на бившия премиер Симеон Сакскобургготски още от 2001 г.

Портал ЕВРОПА потърси за коментар други български граждани, отличавани с различни степени на Ордена на Почетния легион. Те разказаха, че след подписване на президентския декрет са получавали уведомление - покана за официално връчване на отличието, като им е давана изрична възможност да откажат да получат ордена. "Който не е съгласен с Ордена на Почетния легион или пък не се чувства достоен да стане негов кавалер, му се дава дискретна възможност да се откаже", допълниха носители на най-висшето френско отличие заради приноса си за франкофонията, европейската идентичност и за академични заслуги.

Вижте повече по темата ТУК.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.