Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-11-2006

ДЕЛОТО ЗА “ЦАРСКАТА БОЛНИЦА” - ВЪЗЛОЖЕНО НА ДОЗНАТЕЛ. НОВО РАЗВИТИЕ ПО “САВОЙСКАТА АФЕРА”

  • Не е изключено сред разпитваните да бъде и Симеон, предаде БНР.
  • "Има образувано досъдебно производство по случая със строителството на педиатричната болница, в рамките на което са назначени експертизи. На този етап няма обвинени лица."

Това заявява главният прокурор Борис Велчев в отговор на въпрос на Портал ЕВРОПА за резултата към момента от проверката на материалите, получени от Италия по така наречената "Савойска афера".

Борис Велчев посочва, че най-добре на въпроса може да отговори наблюдаващият прокурор, и то когато прецени, че изнасянето на информация няма да затрудни разследването.

Междувременно Mediapool съобщи, че Софийската градска прокуратура е възложила на дознател делото за "царската болница". Mediapool се позовава на наблюдаващия прокурор по делото Роман Василев.

Делото за "царската болница", връчено на МВР, е образувано преди 10 дни, а дотогава в прокуратурата се водеше преписка по този случай и се уточняваха обстоятелства, допълва Mediapool. От материала в електронното издание става ясно, че се потвърждават думите на Борис Велчев пред Портал ЕВРОПА, че обвинението не засяга конкретни виновни длъжностни лица - на този етап. 

Разследва се дали има престъпление при изготвянето на проектодоговора за строежа на болницата, извършено от длъжностни лица от Здравното министерство.

Mediapool припомня: "Сделката за болницата бе в основата на българската връзка в т.нар. Савойска афера. От подслушани разговори между бизнесмена Пиерпаоло Черани и италианския престолонаследник принц Виктор-Емануил Савойски, братовчед на Симеон Сакскобургготски, стана ясно, че Черани е уговарял Симеон да ходатайства за участие на конкретни компании в строежа на детска болница в София и в сделка за телекомуникации. Италианският престолонаследник бе задържан в средата на юни по обвинения в корупция, фалшификации и сводничество. Върховната касационна прокуратура получи материалите от Италия в началото на септември.

Сред длъжностните лица, отговорни за сключването на договора за детската болница, са бившият министър на финансите и настоящ депутат от НДСВ Милен Велчев, както и бившият здравен министър Славчо Богоев. По случая с болницата българската прокуратура бе сезирана преди две години, след като парламентарна анкетна комисия определи проекта като неизгоден и заподозря корупционна схема. Бившият главен прокурор Никола Филчев, обаче е задържал папката близо година и половина."

Портал ЕВРОПА пръв установи, че бившият министър-председател на страната Симеон Сакскобургготски е нарушил Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, като не е декларирал в годишната си имуществена декларация за 2004 г. пътуването с частния самолет на бизнесмена Пиерпаоло Черани: пътуване, за което самият Сакскобургготски призна в разгара на т.нар. "Савойска афера".

Преди броени дни лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски стана Велик офицер на Почетния легион - една от най-високите степени на най-значимото отличие на френската държава. Георги Първанов е изпратил поздравление до Сакскобургготски заради ордена, пише на сайта на НДСВ. Пожелава му живот и здраве. Орденът му се връчва с президентски указ на Жак Ширак. Припомняме - заместникът на говорителя на Ширак Юг Море се затрудни да отговори на въпроса, дали Орденът на Почетния легион е бил връчван през годините на чуждестранни граждани, които в качеството си на държавници са попълвали невярно имуществените си декларации. "Но той не е осъден, нали?", коментира Юг Море. Високопоставеният служител в Елисейския дворец потвърди, че носителите на Почетния легион трябва да са личности с висок морал и достойнство.

Колегите от "Медиапул" установиха още едно негово нарушение, по което също се предвижда наказание по член 313 от НК: Саксобургготски е декларирал повече имоти пред Сметната палата, отколкото пред данъчните служби, показа проверка на Mediapool. Според документите, с официалните подписи и печати на държавни институции е записано, че Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок не са декларирали пред данъчната и общинската администрация къщата в гр. Баня, където е постоянният данъчен адрес на бившия премиер Симеон Сакскобургготски още от 2001 г.

Подробностите вижте в рубриката "Анализи" на Портал ЕВРОПА.  

Още по темата: 24 ноември:

ТВ ВОДЕЩА ИЗКЛЮЧЕНА ОТ ОРДЕНА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ ЗАРАДИ САВОЙСКАТА АФЕРА

Чезара Буонамичи, водеща на централните вечерни новини в „Канале Чинкуе" на бившия премиер Силвио Берлускони, беше изключена от Ордена на журналистите за шест месеца. Управителният съвет на Ордена взе това решение заради замесването на името й в т.нар. Савойска афера, свързана с арестуването на принц Виктор-Емануил.

Въпреки че тв звездата не беше разследвана, нейното име се появи в документите на прокурора от Потенца Хенри Джон Уудкок в резултат на подслушани телефонни разговори.

По подобен начин, макар и по друга линия, се появи и името на бившия български премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобурготски, който обаче беше в списъка на разследваните. Вината на Буонамичи се състои в това, че тв водещата се самопредложила като посредничка при получаването на лиценз за покер-автомати.

Според разследването Буонамичи казала на Уго Бонаца, близък сътрудник на принца, че може да помогне срещу комисионна за получаването на лиценз от страна на Роко Милярди. Той също бе разследван от Уудкок.

Милярди потвърдил пред прокурора, че Бонаца му е съобщил за възможната намеса на журналистката, но в крайна сметка тя не се осъществила. Буонамичи отрича да познава Милярди. Изключването за шест месеца на Буонамичи от Ордена на журналистите означава, че тя не може да се появява на екран през този период.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.