Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2006

ЕК ПРЕПОРЪЧА ЧАСТИЧНО СПИРАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ С ТУРЦИЯ

Европейската комисия препоръча на 25-те страни-членки частично преустановяване на преговорите за членство с Турция, замразявайки осем от 35-те преговорни глави, съобщи Netinfo, позовавйки се на Франс прес.

Европейската комисия препоръчва да не се започват преговорите по главите за политиките, които касаят ограниченията на Турция към Република Кипър, се казва в съобщение на ЕК.

АП посочва, че това се отнася до въпроси като свободно движение на стоки, финансови услуги, земеделие, риболов, транспортна политика, митнически съюз и външни отношения.

Комисията препоръчва също така останалите глави, които може да бъдат отворени, да не могат да бъдат затваряни, докато трае това замразяване: Потвърждаваме, че преговорите продължават, макар и с по-бавно темпо, каза еврокомисарят по разширяването Оли Рен, цитиран от АП. Турция все още имала време да постигне пробив по кипърския въпрос.

Министрите на външните работи от ЕС трябва да се произнесат на 11 декември по препоръката на комисията, а лидерите от ЕС - на срещата си на върха на 14 и 15 декември.

Председателството на Европейския съюз подкрепи препоръката на Европейската комисия да замрази преговорите с Турция по осем от 35-те глави, съобщи премиерът на Финландия Мати Ванханен в свое комюнике.

Предложението за частично преустановяване на преговорите с Турция за членство в ЕС представлява база за по-нататъшни преговори във връзка с нейния присъединителен процес, заяви гръцкият премиер Костас Караманлис. Турция трябва да разбере, че неизпълнението на политическите критерии и на предварително поетите ангажименти ще има последици за нея, добави той. Премиерът изрази подкрепата на Гърция за европейската ориентация на Турция, но при условие, че Анкара изпълни своите ангажименти към ЕС.

Европа би направила сериозна грешка в дългосрочен план, ако изпрати неблагоприятен сигнал към Турция за членството й в ЕС, каза британският премиер Тони Блеър. Ние трябва да се уверим, че даваме възможност присъединяването на страната да продължи, добави Блеър в Рига след разговори с Ердоган.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска ЕК да предвиди срок от 18 месеца до следващата проверка за изпълнението на ангажиментите на Турция към ЕС във връзка с прилагането на митническия съюз спрямо Кипър.

Предложението на ЕК е силен сигнал, че протоколът от Анкара (за разпростиране на митническия съюз на Турция върху 10-те нови страни от ЕС, в това число Кипър) трябва да бъде прилаган от Турция, каза Меркел в Рига. Германският канцлер добави, че в решението на ЕК трябва да бъде включена по-силна контролна клауза, която предвижда срещата на върха на ЕС да преразгледа отново напредъка на Турция, вероятно след срок от 18 месеца.

Френският президент Жак Ширак одобри предложението на Европейската комисия. Президентът отбеляза, че на този етап Анкарският протокол не се спазва. При това положение ЕС няма друг избор освен да "начертае" последиците за преговорите, заяви говорител след срещата между Жак Ширак и Ердоган в Рига.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро се обяви за по-меко отношение на ЕС спрямо Турция заради отказа й да прилага митническия съюз с Кипър. Испанският премиер настоя ЕС да запази в сила обещанието си за бъдещо пълноправно членство на Турция.

Той призова да се работи интензивно, за да се остави вратата отворена за Турция, който също е на срещата на върха на НАТО в латвийската столица.

Датският премиер Андерс Фог Расмусен също подкрепя препоръката.Според мен Турция не изпълнява условията, които са й поставени, заяви той. Разбира се, трябва да има някакви последици, допълни датският премиер.

 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.