Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2006

ЗАПОЧВА СРЕЩАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ В БРЮКСЕЛ

Днес и утре в Брюксел се провежда срещата на Европейският съвет, под председателството на финландския премиер Мати Ванханен.

Основната тема на разговорите на правителствените и държавните ръководители на европейските страни ще бъде разширяването на ЕС. Лидерите на съюза ще базират дискусиите си върху стратегията за разширяване, одобрена от Европейската Комисия на 8 ноември и върху добавения към нея специален доклад за способността на съюза да приема нови членове - така нареченият абсорбационен капацитет. Целта на разговорите ще бъде постигането на консенсус върху продължаването на процеса на разширяване.

Стратегия за разширяване на ЕС.pdf (223.56 Kb)

Втората главна тема ще бъде правосъдието и вътрешните работи. Държавните и правителствените ръководители ще обсъждат начини за подобряването на процеса на вземане на решения и работа в областта на свободите, сигурността и правосъдието. Целта е да се увеличи обвързаността на страните-членки към разработването на по-ефективен процес на вземане на решения по въпросите на правосъдието и вътрешните работи.

Имиграционната политика на ЕС също присъства в програмата на Съвета. Целта е да се засили общия подход към имиграцията и да се договорят общи мерки по въпроса, които да бъдат предприети през 2007г.

Председателството ще представи и оценката си на дискусиите със страните-членки, проведени през есента, по въпроса за бъдещето на европейската Конституция.

Европейският съвет ще направи и преглед на развитието на преговорите за членство с Турция и Хърватия, като за основа ще бъдат взети решенията на Съвета по общи въпроси и външни отношения, чието заседание се проведе на 11 декември. Другите теми в програмата на срещата въпросите на иновацията и енергетиката, промените в климата и други актуални теми като Западните Балкани, иранският въпрос, близкоизточните процеси и ситуацията в Афганистан. В дневния ред са включени и отношенията между ЕС и Китай.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС освен това ще поздравят България и Румъния за приемането им като най-нови членове на съюза. Очаква се да бъде одобрен и заключителен документ за присъединяването на двете страни към ЕС от 1 януари 2007г.

Българската делегация на срещата се води от министър-председателят Сергей Станишев. В нея участва и министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Станишев ще участва в тържеството пред църквата "Св. Магдалена", на което България и Румъния ще бъдат тържествено приветствани като нови страни-членки на ЕС. На специална церемония българският премиер и румънският му колега Калин Попеску Тcричану ще прибавят символично картите на своите държави към картата на Европейския съюз, направена от специален коледен хляб. По време на събитието, съвместно с музикалния канал МTV ще бъде сложено началото на инициативата "най-дългата човешка верига в света", посветена на присъединяването на България и Румъния към Европейския Съюз.

Портал ЕВРОПА припомня, че Европейският Съвет се състои от държавните и правителствените ръководители на страните-членки и председателя на Европейската Комисия.

Освен правителствените глави, в срещите на върха могат да участвуват и министрите на външните работи, а когато е необходимо и министрите на финансите и икономиката на страните-членки. В заседанията участвуват и Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността, а на всяко първо заседание се кани и председателят на Европейския парламент. Председател на срещите на Европейския съвет е главата на правителството на съответната държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента. Европейският съвет не взема официални решения от законодателен характер, а под формата на заключения (т.нар. Заключения на председателството) определя основните политически насоки на ЕС и дава предложения за по-нататъшното му развитие.

Европейският съвет не е включен в списъка на петте институции на ЕС, които са Европейски парламент, Европейска комисия, Съвет на Европейския съюз, Съд на Европейските общности и Сметна палата. Заседанията на съвета, известни и като срещи на върха, се провеждат 3-4 пъти годишно.

На срещата България и Румъния ще бъдат приветствани с присъединяването си към Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на Еврокомисията организира голямо събитие, което ще се проведе в центъра на Брюксел. Негови домакини ще бъдат председателят на ЕК Жозе Мануел Дурао Барозу и еврокомисарят по разширяването Оли Рен. На него ще присъстват представители от България и Румъния, както и от останалите страни членки на съюза.

Акцент в събитието ще бъде и представянето на най-големия в света джинджифилов сладкиш във формата на огромна карта на ЕС. Картата ще бъде с рекордните размери 3 х 3 метра и ще кандидатства за влизане в книгата на Рекордите на Гинес. Премиерите на България и Румъния ще допълнят картата на разширения ЕС като включат две парчета, които отговарят на местата, на които се намират страните им в рамките на съюза.

Ще свирят българската група ТЕ и румънската SISTEM.

По време на събитието ще бъде дадено началото и на инициативата „Човешка верига", която ще се осъществи в сътрудничество с музикалната телевизия MTV. Младите хора ще имат възможност да се снимат и да качат свои снимки на сайта на телевизията и да станат част от човешката верига. Те ще могат да се хванат за ръце с хора от цяла Европа, първо по време на живото излъчване на старта на кампанията, а след това - и в Интернет пространството. Проектът ще продължи и в началото на 2007 г. и ще бъде съпътстван от рекламна кампания, която ще кани хилядите младежи да се включат в него като публикуват свои снимки от компютъра си на сайта на кампанията, като по този начин станат част от голямата човешка верига. (по "Фокус")

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.