Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
13-12-2006

"ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ" - ПИСМО ДО ПОРТАЛ "ЕВРОПА"

Портал "ЕВРОПА" помества полученото в редакция писмо от изпълнителния директор на "Техноекспортстрой" г-н Емил Коцев във връзка с нашите публикации, както и копия от документите, приложени към писмата. По темата вижте и нашата редакционна бележка

(Писмо на Емил Коцев до Портал ЕВРОПА от 13 декември 2006 г.) 

Г-н Бояджиев,

Обръщам се към Вас във връзка с няколко журналистически материала, публикувани в Портал "Европа", в които некоректно е замесено и името на българската държавна фирма "Техноекспортстрой".

Г-н Бояджиев, правилата на добрата журналистическа етика изискват преди всяка публикация да се търси мнението на засегнатите в материалите страни. В тази връзка считам за крайно недостатъчен факта, че сте ползвали отговор от нашата ПР Агенция "Д и Д" от 12 април 2006 г., тъй като оттогава са минали цели 8 /осем/ месеца. Това Ваше поведение може да се тълкува или като непрофесионално, или като целящо създаването на инсинуации, за да се опетни името на "Техноекспортстрой".

Г-н Бояджиев, отново Ви напомням, че през септември 2005 г. е изтекъл договорът между "Техноекспортстрой" и клона на юридическата компания McGuire Woods LLP в Брюксел. Предметът на договора е бил ползването на юридически услуги по някои инфраструктурни проекти в Източна Европа, в които участва "Техноекспортстрой".

Г-н Бояджиев, приложено Ви изпращам:

1. Отговор  от McGuire Woods  от 08,06.2006  г.,  от който става ясно,  че държавната фирма "Техноекспортстрой" никога не е подписвала договор с McGuire Woods в Ричмънд, САЩ,  нито за лобизъм, нито за някакви други
услуги.

2. Писмо   от   "Техноекспортстрой"   до   McGuire   Woods   LLP   c   копие   до Департамента на правосъдието в САЩ от 13 септември 2006 г.

Г-н Бояджиев, надявам се, че становището на "Техноекспортстрой" ще намери място на страниците на Вашия сайт Портал "Европа". В противен случай ще бъдем принудени да потърсим правата си по всички, предвидени от закона, начини.

С уважение:

Емил Коцев,
Изп. Директор на "Техноекспортстрой" АД

13.12.06 г.

(следва оригинално писмо от "МакГуайър Уудс", изпратено до "Техноекспортстрой" на 8 юни 2006 г. - преводът е на Портал ЕВРОПА)

Настоящото потвърждава, че McGuireWoods LLP има договор с "Техноекспортстрой" за юридически услуги, но няма договор или задължения да предоставя лобистки дейности. McGuireWoods Consulting LLC, дъщерна фирма на McGuireWoods LLP, която се занимава с лобизъм, няма никакъв вид договори - нито с "Техноекспортстрой", нито с която и да било друга фирма или личност от България. 

Всяко твърдение, че McGuireWoods LLP или McGuireWoods Consulting LLC имат договор за лобистки услуги с "Техноекспортстрой" или друга институция в България е просто погрешно. Такъв договор никога не е съществувал и никога не е бил регистриран пред никого. Заради регулаторните изисквания, McGuireWoods Consulting LLC е подала за регистрация своите дейности, въпреки факта, че не е съществувал никакъв договор за лобистки услуги.

(а ето и оригиналното писмо на г-н Коцев до McGuireWoods LLP, изпратено на 13 септември. То е написано на английски език, преводът е на Портал ЕВРОПА):

13 септември 2006, София

До: McGuireWoods LLP

Относно: Вашето писмо до г-н Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството на Р. България

Уважаеми господине/госпожо,

Както може би вече ви е известно, от 2002 г. в България се осъществява проект, отнасящ се за концесията на Автомагистрала "Тракия". През 2004 г. "Техноекспортстрой" ЕАД - един от акционерите в бъдещия консорциур - подписа договор с регистрираната в Ричмънд McGuirewoods LLP, чрез вашето представителство в Брюксел, отнасящ се до юридически съвети по специфични задачи - концесионния договор, договорите за финансиране на концесията, както и свързаните с това преговори. През 2005 г. бе подписан концесионен договор, но впоследствие проектът прекъсна развитието си, и срокът на двете продължения на договора за консултации с McGuirewoods LLP изтече съответно на 30.06.2005 и на 30.09.2005 г. Този факт ви беше напомнян няколко пъти, включително с факс от 14.03.2006.

За наша огромна изненада през април 2006 г. един журналист на име Огнян Бояджиев, работещ за интернет-портала www.europa.bg се свърза с "Техноекспортстрой" ЕАД с информацията, че в регистъра за договора с лобисти към Департамента по правосъдие на САЩ е включен договор между "Техноекспортстрой" ЕАД и McGuirewoods Consulting. Същите обвинения бяха отправени от журналист от най-големия български вестник, който се казва "24 часа", който притежава част от този регистър. Разследванията на тези журналисти предизвика неприятно обществено напрежение по отношение на концесията и има много отрицателен ефект върху "Техноекспортстрой" ЕАД, което се дължи на факта, че това бе интерпретирано като безвъзмездно използване на лобистка фирма.

Бихме искали да ви обърнем внимание на факта, че "Техноекспортстрой" ЕАД е използвал юридическите съвети на McGuirewoods LLP единствено на територията на Република България и единствено по отношение на концесията за автомагистралата. Компанията беше много учудена да научи, че е била упомената без никакви основания като чуждестранен принципал във вписванията за полугодието на McGuirewoods LLP по разпоредбите на FARA, особено като се има предвид фактът, че "Техноекспорстрой" ЕАД никога не е имало никакъв договор с McGuirewoods Consulting.

Молбата ни за обяснения, отправена към McGuirewoods LLP, не осветли по никакъв начин положението, защото обяснението беше, че "През октомври 2005 г., по време на посещението на българския президент в САЩ, McGuireWoods LLP, която представлява "Техоекспортстрой" по юридическите въпроси, поиска от своята дъщерна фирма, McGuireWoods Consulting LLC, като проява на услуга, да предостави помощ във връзка с това посещение. По време на срещите с американски представители, бяха дискутирани въпроси за енергийната сигурност." При все това, според администрацията на Президента на Република България, президентът Георги Първанов изобщо не е присъствал такива срещи по време на посещението си.

Бихме искали да подчертаем, че "Техноекспортстрой" ЕАД никога не е възлагал на McGuirewoods задачата да подпомага организирането на каквото и да било посещение. Вашата фирма не ни е предоставяла никакво изявление, в което да се казва по чия молба McGuirewoods LLP е поискала от своята дъщерна фирма да подпомага организацията на това посещение, и тъй като очевидно това не е било посещението на българския президент, то от чие име е било това посещение и защо вие сте използвали името на "Техноекспортстрой" ЕАД.

Съгласно клаузите на договора като бивш съветник, вие никога не сте били ангажирани с политически дейности за или в интерес на "Техноекспрортстрой" ЕАД; никога не сте действали в качеството си на връзки с обществеността за "Техноекспортстрой", нито пък сте искали или давали нещо със стойност на територията на САЩ от името на "Техноекспортстрой" ЕАД; а така също и не сте представлявали интересите на "Техноекспортстрой" пред институция или лица от американското правителство. И въпреки това вие сте попълвали някои данни за регистрация или разкриване. Така и не получихме каквото и да било обяснение защо е станало така, че McGuirewoods се определя като чуждестранен агент във връзка с договора си за юридически услуги с "Техноекспортстрой" ЕАД.

И по-нататък, FARA изисква докладите от полугодията да включват копия от всяко писмено споразумение с чуждестранен принципал, заедно с детайлна информация за всички дейности, извършени от регистрирания, включително датата и целта на лобистките контакти, осъществени от името на чуждестранния принципал. Взимайки предвид тези изисквания, ние все още не сме наясно какъв е бил договорът, който е бил представен, и каква дата и цел на договора сте попълнили, че да квалифицирате "Техноекспортстрой" ЕАД като чуждестранен принципал, а McGuirewoods като чуждестранен агент по FARA.

Вследствие на описаното по-горе положение и предвид на факта, че вашата компания е използвала името на нашата компания без разрешение и дори без никакво приемливо обяснение за дейност, непоръчана от нас, ние оттеглихме нашето доверие от вас и не подновихме вашия ангажимент при подновяването на Проекта "Тракия". Предвид факта, че договорът е прекратен поради изтичане на неговия срок и факта, че няма оставащи ангажименти, нашата позиция е, че отношенията между McGuirewoods и Technoexportstroy вече са приключили.

С уважение,

Емил Коцев, изпълнителен директор

P. S. Изпратили сме писмо до Департамента по правосъдие с молба за заличаване на данните, отнасящи се до "Техноекспортстрой" ЕАД, копие от което прилагаме към настоящото писмо.

Вижте и редакционната бележка на Портал ЕВРОПА по темата.

 

Ето и оригиналите на писмата, получени в редакцията на Портал ЕВРОПА от ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ
 

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.